Hlavní obsah

Republikánů se kvůli vlastním sporům nedaří zrušit Obamacare

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Přetrvávající hluboké rozpory v názorech republikánských poslanců na reformu zdravotního pojištění blokují možnou dohodu o náhradě stávajícího programu označovaného Obamacare. Dohody se nepodařilo dosáhnout ani do dvoutýdenní přestávce v jednání, které začíná v pátek. Zrušení Obamacare přitom bylo prioritou republikánů i prezidenta Donalda Trumpa.

Foto: Cliff Owen, ČTK/AP

Předseda americké Sněmovny reprezentantů republikán Paul Ryan

Článek

„Dnes jedeme domů bez dohody,” řekl agentuře AP poslanec Chris Collins.

Bílý dům přitom doufal, že se republikáni dohodnou, aby bylo možné co nejdříve zrušit či pozměnit dřívější program zvaný Obamacare. Spekulovalo se dokonce o tom, že hlasovat by se mohlo tento týden.

Republikánský šéf sněmovny Paul Ryan ale neztrácí optimismus a tvrdí, že diskuse jsou „velmi produktivní”. Argumentuje tím, že poslanci nejsou ve vyjednávání vázáni žádnými termíny: „Můžeme diskutovat týdny. Máme čas to dojednat.“ Republikáni přitom ze zdravotní reformy učinili své hlavní téma v předvolební kampani. Měla být jedním z prvních kroků Trumpovy administrativy.

Spory ve straně

Poslanci měli o návrhu prezidenta Donalda Trumpa na zrušení zdravotní reformy Baracka Obamy hlasovat už 24. března, těsně před hlasováním ho však prezident nechal stáhnout, protože pro normu nenašel dost zastánců mezi znesvářenými republikány, kteří přitom mají ve Sněmovně reprezentantů většinu. [celá zpráva]

Po neúspěchu Trump řekl, že se v otázce nemíní angažovat a nechá to na poslancích.

Vyhlídky na náhradu Obamacare jsou stále vzdálenější, shodují se poslanci. Podle Collinse dohodu blokují požadavky pravicového křídla republikánské poslanecké skupiny. Její členové žádají, aby byly zrušeny garance chronicky nemocných proti zvyšování poplatků a aby se napříště pojistka rodičů už nevztahovala na jejich potomky.

S tím umírněné křídlo odmítá souhlasit. To ale odmítá centristická většina a umírnění republikáni z lidnatých států New York, Iowa a New Jersey. Bojí se dopadu na obyvatele a následné ztráty hlasů voličů. [celá zpráva]

Nynější norma nařizuje, že si lidé musí povinně platit pojištění. Ti, kteří na to nemají, mohou získat příspěvek od státu. Nový plán počítá s tím, že pojištění nebude povinné, ale dobrovolné a platby by měly být odečitatelné z daní. V nynějším systému mohou být děti až do 26 let pojištěny na své rodiče a nemohou se v průběhu pojištění jednostranně měnit jeho podmínky.

Reklama

Výběr článků

Načítám