Hlavní obsah

Republikáni se zatím na náhradě za Obamacare nedohodli. Ani po telefonátech od Trumpa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Američtí republikáni sice usilují o co nejrychlejší zrušení zdravotnické reformy předchozího prezidenta, takzvané Obamacare, jenomže se stále nedohodli na podobě nového zdravotního pojištění, uvedla CNN. K výsledku nevedla ani středeční 24 hodin trvající jednání ve Washingtonu, jejichž součástí bylo i setkání v Bílém domě či telefonáty s prezidentem Donaldem Trumpem.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký ministr zdravotnictví Tom Price

Článek

Předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan a jeho zástupci dlouho jednali se skupinou konzervativních republikánů označovanou jako Freedom Caucus, která má blízko k republikánskému konzervativnímu hnutí Tea Party, a zdálo se, že dospějí ke kompromisu.

„Máme velkou naději, že můžeme dosáhnout dohody,“ uvedl šéf Freedom Caucus Mark Meadows. Šlo o to, že měl být ze zákona vyňat jeden ze sporných bodů ohledně základních benefitů.

Jenže k dohodě nakonec nedošlo, ani poté co všem členům Freedom Caucusu volal osobně prezident Donald Trump.

Novináři na nějaké podrobnosti čekali marně. Ryan a další odešli z jednání bočními východy.

Nespokojenost i u umírněných republikánů

Pro prezidenta Donalda Trumpa a Paula Ryana pak přišla další rána. Návrh odmítla i skupina umírněných republikánů z opačného spektra strany – takzvaná Tuesday Group. Její vedoucí Charlie Dent vydal prohlášení, že odmítá současný návrh podoby zdravotního pojištění.

Ještě před Dentovým vyjádřením už dali najevo, že zákon nepodpoří, umírnění republikáni ze států New York, Iowa a New Jersey. Frank LoBiondo z New Jersey vyjádřil obavy, jaký bude mít zákon dopad na obyvatele.

„Není lepší než ten, co nyní máme,“ řekl na adresu vládního návrhu zákona o zdravotním pojištění, který by měl nahradit Obamacare.

„Takhle je to vždycky, když se návrh zákona posune jedním směrem, je tu riziko, že se ztratí členové na opačném konci (politického spektra strany),“ komentoval dění jeden ze zákonodárců zapojených do jednání.

Může odmítnout jen 21 republikánů

Po odmítnutí umírněných republikánů usiluje Trump o hlasy konzervativců. Potřebuje mít podporu 216 členů Sněmovny reprezentantů, proti může stát jen 21 republikánů, jinak zákon neprojde dolní komorou Kongresu.

Proto v posledních dech mnoha těm, co dali najevo odpor k návrhu, volal někdo z Trumpova okolí. Telefonáty podle CNN běžně trvaly půl až tři čtvrtě hodiny. Do lobbování byli zapojeni i ministr zdravotnictví Tom Price a viceprezident Mike Pence.

Podařilo se jim získat třeba podporu republikánského poslance Lou Barletty, když mu bylo přislíbeno, že benefity nezískají ilegální imigranti.

Stávající norma nařizuje, že si lidé musí povinně platit pojištění. Ti, kteří na to nemají, mají možnost získat příspěvek od státu. Nový plán počítá s tím, že pojištění nebude povinné, ale dobrovolné. Platby by měly být odečitatelné z daní.

V stávajícím systému mohou být děti až do 26 let pojištěny na své rodiče, to by mělo být zachováno. Nadále by měli mít lidé možnost i po změně zákona být pojištěni podle podmínek domluvených ještě před Obamacare.

Reklama

Výběr článků

Načítám