Hlavní obsah

Tálibánu možná pomáhá Rusko, tvrdí velitel NATO v Evropě

– Washington

Na afghánské povstalecké hnutí Tálibán má rostoucí vliv Rusko, které mu může poskytovat dodávky materiálu. Při slyšení před branným výborem amerického Senátu to řekl vrchní velitel amerických sil a také sil NATO v Evropě generál Curtis Scaparrotti.

Foto: Stringer, Reuters

Příslušník Tálibánu v afghánské provincii Ghazní

Článek

„V poslední době vídám sílící vliv Ruska ve smyslu spojení a možná i dodávek Tálibánu,“ prohlásil Scaparrotti, aniž by upřesnil, o jaké dodávky by mohlo jít.

Tálibán téměř 16 let od svého svržení americkými invazními jednotkami expanduje zejména na jihu Afghánistánu. Moskva, která sama vedla v zemi vleklou, krvavou a neúspěšnou válku v 80. letech minulého století, postupně USA a odvozeně i jejich spojence v Afghánistánu kritizuje.

Ruští představitelé popírají, že by radikálům z Tálibánu poskytovali pomoc. Zvláštní vyslanec Ruska pro Afghánistán Zamir Kabulov v pátek nově prohlásil, že „to jsou naprosto lživá tvrzení“.

Samotní předáci Tálibánu přesto řekli agentuře Reuters, že jsou s Rusy v nikoliv nevýznamném kontaktu přinejmenším od roku 2007, a to, že by ruský vliv na Tálibán mohl sílit, jak tvrdí generál Scaparrotti, nevylučuje ani výrok afghánského ministra zahraničních věcí Saluhddina Rabbáního. Tento týden ve Washingtonu uvedl, že Rusko iniciuje konferenci o míru v Afghánistánu s účastí 12 zemí včetně USA, Číny, Pákistánu, Indie a Íránu. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

PÁTEK: Afgánští muži přicházejí na modlitbu v Kábulu.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Reklama

Výběr článků

Načítám