Hlavní obsah

Tálibánu možná pomáhá Rusko, tvrdí velitel NATO v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Na afghánské povstalecké hnutí Tálibán má rostoucí vliv Rusko, které mu může poskytovat dodávky materiálu. Při slyšení před branným výborem amerického Senátu to řekl vrchní velitel amerických sil a také sil NATO v Evropě generál Curtis Scaparrotti.

Foto: Stringer, Reuters

Příslušník Tálibánu v afghánské provincii Ghazní

Článek

„V poslední době vídám sílící vliv Ruska ve smyslu spojení a možná i dodávek Tálibánu,“ prohlásil Scaparrotti, aniž by upřesnil, o jaké dodávky by mohlo jít.

Tálibán téměř 16 let od svého svržení americkými invazními jednotkami expanduje zejména na jihu Afghánistánu. Moskva, která sama vedla v zemi vleklou, krvavou a neúspěšnou válku v 80. letech minulého století, postupně USA a odvozeně i jejich spojence v Afghánistánu kritizuje.

Ruští představitelé popírají, že by radikálům z Tálibánu poskytovali pomoc. Zvláštní vyslanec Ruska pro Afghánistán Zamir Kabulov v pátek nově prohlásil, že „to jsou naprosto lživá tvrzení“.

Samotní předáci Tálibánu přesto řekli agentuře Reuters, že jsou s Rusy v nikoliv nevýznamném kontaktu přinejmenším od roku 2007, a to, že by ruský vliv na Tálibán mohl sílit, jak tvrdí generál Scaparrotti, nevylučuje ani výrok afghánského ministra zahraničních věcí Saluhddina Rabbáního. Tento týden ve Washingtonu uvedl, že Rusko iniciuje konferenci o míru v Afghánistánu s účastí 12 zemí včetně USA, Číny, Pákistánu, Indie a Íránu. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

PÁTEK: Afgánští muži přicházejí na modlitbu v Kábulu.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Reklama

Výběr článků

Načítám