Hlavní obsah

Trump po setkání s Merkelovou: Dejte více peněz na obranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Německá kancléřka Angela Merkelová jednala v Bílém domě několik hodin s americkým prezidentem USA Donaldem Trumpem o širokém spektru otázek od bezpečnostních až po ekonomické. Na společné tiskovce v pátek po nedávných slovních přestřelkách oba zdůrazňovali, co mají obě země společné. Rozpory ale byly přes fasádu přátelství patrné. Trump znovu připomněl, že země NATO musejí plnit své závazky.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Donald Trump a Angela Merkelová

Článek

„Tyto dvě země sdílejí společné hodnoty, usilují o bezpečnost, prosperitu a mír,“ řekl na úvod americký prezident Donald Trump a k tomuto tématu se ještě jednou vrátil, když dodal, že obě země také zastávají význam „práv jednotlivce a vládu práva“.

Trump ocenil, jak Německo dokázalo pozvednout dělnickou třídu a jak je vzdělaná, že se je z toho potřeba poučit. Merkelová zase připomněla, že německý hospodářský zázrak byl umožněn díky americké pomoci v rámci Marshallova plánu.

Velkou pozornost věnovali otázce ekonomiky. Trump popřel, že by byl izolacionista, ale dal najevo výhrady proti volnému obchodu: „Volný obchod způsobil hodně špatného, jako jsou deficity, jsem obchodník, férový obchodní, ale nejsem izolacionista.“ Zmínil, že mezinárodní obchod odsunul na vedlejší kolej milióny tvrdě pracujících Američanů a zmínil, že on se stará o zlepšení situace v Ohiu. Kancléřka dodala, že ze své funkce hájí zájmy Německa, tak jako Trump americké.

Trump naléhá na NATO

Trump zdůraznil, že silně podporuje NATO a spojence v NATO. Současně ale opět zdůraznil, že všechny země musejí plnit závazky ohledně výdajů na zbrojení: „Mnoho národu neplnilo své závazky, což nebylo fér vůči USA. Tyto země musejí platit nejméně dvě procenta HDP.“ Jednou z těchto zemí je i Německo.

Merkelová zopakovala: „Jsem ráda za potvrzení role NATO. NATO má pro nás primární důležitost. I Německo potřebuje zvýšit výdaje na obranu, rozhodli jsme se do roku 2024 zvýšit je na dvě procenta HDP.“ Německo dává na obranu nyní 1,2 procenta HDP.

Foto: Jim Bourg, Reuters

Kanlcéřka Angela Merkelová a prezident Donald Trump

Americký prezident se také vymezil proti migraci, přičemž právě Angela Merkelová přispěla k migrační krizi svým vítacím projevem: „Imigrace je privilegium, ne právo, a naši občané musejí být vždy na prvním místě, o tom není pochyb.”

Oba politici jednali také o situace na Ukrajině, Trump ocenil, co Německo s Francií udělali pro dosažení míru. „Prezident slíbil osobně se zasadit o zajištění míru na Ukrajině. Minsk je dobrý základ,“ řekla Merkelová. Podle ní je důležité zlepšení vztahů s Ruskem, nejprve však musí být učiněn pokrok v mírovém procesu na Ukrajině.

Merkelová také uvedla, že se Trump rozhodl zúčastnit se summitu G20, který hostí spolková republika.

Reklama

Výběr článků

Načítám