Hlavní obsah

Soud pozastavil vyhošťování cizinců na základě Trumpova výnosu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký soud v sobotu dočasně zakázal vykonávání migračního výnosu prezidenta Donalda Trumpa o vyhošťování cizinců, kteří jsou již na území Spojených států. Většinu z několika desítek lidí s platnými americkými vízy zadržely úřady na letištích a hrozila jim deportace, uvedly světové agentury.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dočasně zadržení pasažéři se na letišti v Dullesu shledali se svými příbuznýmiVideo: Reuters

 
Článek

Ministerstvo vnitřní bezpečnosti vzápětí oznámilo, že se rozhodnutí soudu podřídí, ale exekutivní příkaz zůstává v platnosti. V prohlášení zdůraznilo, soudní rozhodnutí se týká pouze lidí na letištích. Tyto osoby podle něj „prošly zesílenou bezpečnostní procedurou” a nyní čekají na to, zda je úředníci v souladu s imigračními zákony vpustí do Spojených států.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stovky lidí protestovaly proti Trumpovi na letišti J.F.Kennedyho v New YorkuVideo: Reuters

Newyorská soudkyně Ann Donnellyová vyhověla žalobě Americké unie občanských práv (ACLU), která napadla Trumpovo rozhodnutí nevpustit do země lidi z některých muslimských států, kteří jsou již v tranzitním prostoru letišť. Soudní příkaz tyto osoby, jichž jsou podle odhadů ACLU až dvě stovky, chrání před vyhoštěním a zaručuje jim možnost zůstat v USA.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Demonstranti proti Trumpovu výnosu v San Francisku

„Popravdě, ani nevíme, jestli bude lidem povoleno nastoupit do letadel. Tento příkaz ochrání ty, kterým bude umožněno stanout na americké půdě,” přiblížil právník ACLU Lee Gelernt.

Americké aerolinky začaly po pátečním vydání Trumpova nařízení z letů do USA vylučovat obyvatele Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu, jejichž vstup do USA prezident dočasně zakázal. Někteří z těch, co se do USA dostali, byli zadrženi na letištích. Kvůli tomu například před newyorským terminálem J.F.Kennedyho demonstrovalo několik stovek Američanů.

Foto: Stephen Yang, Reuters

Protest na newyorském letišti JFK

Trump, který zároveň dočasně pozastavil proces přijímání imigrantů do USA, hodlá omezení uvolnit až po zpřísnění prověrek potenciálních přistěhovalců ze zemí, jež Washington považuje za rizikové vzhledem k terorismu. Prezident v sobotu prohlásil, že jeho krok funguje a není namířen proti muslimům.

Trumpův příkaz odsoudili nejen demonstranti či řada politiků Demokratické strany, ale i vedení mnoha technologických firem zaměstnávajících řadu cizinců.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Prezident Donald Trump během inauguračního projevu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám