Hlavní obsah

Trump zakončil děkovné turné kritikou Obamové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budoucí americký prezident Donald Trump ukončil v sobotu v alabamském městě Mobile turné, při němž děkoval svým voličům za podporu. V projevu kritizoval současnou první dámu Michelle Obamovou za její výrok k volebnímu výsledku.

Foto: Brynn Anderson, ČTK/AP

Donald Trump v Alabamě

Článek

Obamová v pondělní show s Oprah Winfreyovou v televizi CBS řekla, že podle ní národ nyní necítí naději, na rozdíl od doby, kdy zvítězil ve volbách její muž Barack Obama.

„Michelle Obamová řekla, že není naděje. Ale soudím, že mluvila o minulosti, ne o budoucnosti. Protože vám říkám, my máme obrovskou naději,” citovala Trumpa agentura AP.

Trump ale svou kritiku dále nerozváděl a naopak ocenil Obamovy za to, jak ho po volbách přijali v Bílém domě, avšak z davu se k tomu ozvalo bučení.

Donald Trump své stoupence v Mobile označil za "skutečné vlastence" a řekl, že mezi ně počítá i sebe. "My jsme opravdu lidé, kteří tuto zemi milují." Na podium s sebou přivedl alabamského senátora Jeffa Sessionse, kterého nominoval na ministra spravedlnosti a jemuž se dostalo ovací.

Jak poznamenala agentura AP, Trumpovo objíždění amerických států nebylo jen poděkování voličům, ale také jeho forma komunikace s veřejností po zvolení. Trump po volbách neuspořádal tradiční tiskové konference, poskytl jen několik rozhovorů a využívá spíš sociální sítě.

Kritizoval i Čínu

Tweet si neodpustil ani v sobotu večer, kdy reagoval na zabavení aparátu americké armádní výzkumné lodi v Jihočínském moři. Čína, jejíž námořnictvo přístroj minulý týden zabavilo, v sobotu oznámila, že ho Spojeným státům vrátí.

Trump k tomu tweetoval, že "je neslýchané, že Čína krade americký výzkumný dron v mezinárodních vodách, vytahuje ho z vody a odváží do Číny". V první verzi tohoto tweetu, který později opravil, bylo slovo neslýchané - unprecedented - napsáno jako unpresidented. "Ať si ho nechají, nechceme zpět dron, který ukradli," napsal Trump.

Z Alabamy má Trump podle svých poradců odjet na své sídlo Mar-a-Lago v Palm Beach. Hodlá tam s rodinou strávit Vánoce a pobýt by tam měl až do Nového roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám