Hlavní obsah

Ministrem zahraničí USA má být Rex Tillerson, šéf ropného koncernu Exxon Mobil

New York

Budoucí americký prezident Donald Trump v úterý potvrdil, že si jako ministra zahraničí vybral šéfa ropné společnosti Exxon Mobil Rexe Tillersona. Ten má vazby na Rusko, kde firma podnikala, a sám od ruského prezidenta Vladimira Putina obdržel vyznamenání. Ekologové se zase obávají kroků Tillersona ohledně problematiky globálního oteplování.

Foto: © Joshua Roberts / Reuters, Reuters

Šéf firmy Exxon Mobil Rex Tillerson

Článek

Trump Tillersona označil na „ztělesnění amerického snu“. Dodal, že je „houževnatý, má široké zkušenosti a hluboce rozumí geopolitice“.

Tillersona podle listu The Washington Post navrhl na pozici bývalý ministr obrany Robert Gates. Podporovala ho bývalá šéfka americké diplomacie z doby George Bushe mladšího Condoleeza Riceová, která nyní působí v ropné firmě Chevron, i bývalý ministr zahraničí z éry Bushe staršího James Baker.

Proti řediteli ropné firmy se už v pondělí postavili čtyři republikánští senátoři právě kvůli vazbám na Rusko. Nejostřejší byl John McCain: „Nechci nikoho, kdo by mohl být kamarádem bývalého agenta KGB. Putin je tyran, zločinec a vrah a kdokoli, kdo jej popisuje jinak, lže.“ Slíbil, že si Tillersona při slyšení v Senátu proklepne.

Vztahy s Ruskem vadí i floridskému senátorovi Marku Rubiovi, který s Trumpem prohrál v primárkách. Rubio je členem zahraničního výboru Senátu.

Tillerson dostal v roce 2013 od Vladimira Putina Řád přátelství, uvedl list The New York Times. Exxon Mobil až do uvalení sankcí spolupracoval s ruskou státní těžařskou společností Rosněfť. Působil na Sachalinu, v Karelském moři, na západě Sibiře a v Černém moři, kde by se v případě zrušení sankce mohla těžba obnovit nejdříve.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pondělí ocenil přátelský vztah Tillersona k Rusku i k Putinovi. Tillerson se také vždy vyjadřoval skepticky k sankcím proti Rusku.

Jeho jméno vyvolává i obavy ekologů, protože firma v minulosti na ochranu přírody nedbala. Otázkou proto je, zda nepadne pařížská smlouva o omezení emisí. Tillerson však je přesvědčen, že ke klimatickým změnám dochází a navrhoval dokonce daň na emise CO2.

Horké křeslo šéfa diplomacie

Křeslo ministra zahraničí bylo jedním z nejostřeji sledovaných. Spekulovalo se, že by je mohl obsadit bývalý newyorský starosta Rudy Giuliani, jenomže tomu v tom zabránily sporné obchodní a poradenské aktivity, měl smlouvu s Katarem i s kanadskou firmou, která chtěla postavit ropovod Keystone XL.

Spekulovalo se i o kontroverzním americkém velvyslanci v OSN Johnu Boltonovi, který se tvrdě stavěl proti dohodě s Íránem. [celá zpráva]

Administrativa z oligarchů 

Trump do své budoucí administrativy jmenoval už několik lidí z velkého byznysu a bank. Jako ministra práce si vybral šéfa obřího řetězce s rychlým občerstvením CKE Restaurants Andrewa Puzdera.

Ministryní školství má být Betsy DeVosová z miliardářské rodiny a ministrem obchodu investor Wilbur Ross, který se zaměřoval na podniky v potížích. [celá zpráva]

Ministrem financí by se měl stát Steven Mnuchin, který působil 17 let v investiční bance Goldman Sachs. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám