Hlavní obsah

Trump do vlády nominuje jednoho multimilionáře za druhým

– Washington

Zvolení Donalda Trumpa bylo také výrazem lidového protestu proti elitám, přesto Spojené státy povede zřejmě nejmajetnější vládní kabinet v dějinách. Trump do něj zatím nominoval skoro samé multimilionáře. Na Twitteru na to upozornil neúspěšný demokratický uchazeč o nejvyšší úřad, senátor Bernie Sanders.

Foto: ČTK/AP

Donald Trump s Betsy DeVosovou, jejíž rodina má ještě větší jmění.

Článek

„Lidový kabinet?“ ptal se Sanders ve svém příspěvku s tabulkou jmen lidí, které zatím Trump do své vlády nominoval.

Prezident, jehož jmění časopis Forbes odhadl na 3,7 miliardy dolarů (94 miliard korun), v ní nemusí být tím nejbohatším. Na funkci ministryně školství totiž nominoval Betsy DeVosovou, která je označována za milionářku, ovšem majetek celé její rodiny se odhaduje na 5,1 miliardy dolarů (130 miliard dolarů).

Tím ale výčet miliardářů nekončí, protože ministrem obchodu má být Wilbur Ross, uznávaný investor, který se zaměřoval na podniky v potížích. Jeho jmění činí 2,5 miliardy dolarů (64 miliard korun).

Ross radil Trumpovi v ekonomických otázkách už během kampaně, stejně jako Steven Mnuchin, který se má stát ministrem financí USA. Mnuchin působil 17 let na Wall Streetu v investiční bance Goldman Sachs, než založil vlastní firmu a investoval v Hollywoodu. Vydělal i na kasovním trháku Avatar. Jak upozornil Sanders, jeho jmění se odhaduje na 46 miliónů dolarů (téměř 1,2 miliardy korun). [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Steven Mnuchin má být ministrem financí

Výrazně nižší, ale ne malý, je pak majetek Toma Price nominovaného Trumpem na ministra zdravotnictví - 13,6 miliónu dolarů (346 miliónů korun). Jeff Sessions, jenž se má ujmout úřadu ministra spravedlnosti, vlastní majetek ve výši 7,5 miliónu dolarů (191 miliónů korun).

Všechny prezidentovy nominace musí potvrdit Kongres.

Foto: Gary Cameron, Reuters

Jeff Sessions

Reklama

Související články

Trump už dal najevo, že chce vládnout osm let

Donald Trump ještě ani nenastoupil do úřadu prezidenta Spojených států a nedokončil výběr ministrů své vlády, ale už si je jistý, že chce kandidovat i příště....

Výběr článků

Načítám