Hlavní obsah

Trumpův poradce je na sondáži v Moskvě

Do Moskvy ve čtvrtek dorazil Carter Page, který působil v kampani zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa jako poradce pro zahraniční politiku. Agentura RIA Novosti oznámila, že Page čeká série jednání až do 13. prosince.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Trumpův poradce Carter Page v Moskvě

Článek

„Sejdu se s vlivnými podnikateli a ideovými vůdci,“ citovala agentura Page. Přitom připomněla jeho výrok z minulosti, že Trumpova administrativa potřebuje lidi, kteří věří v potenciál rusko-amerických vztahů. Dia­log mezi oběma zeměmi podle Page není možný bez důvěry k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

V předvolební kampani si Trump nechal v zahraniční politice radit od několika osob s kontakty na Rusko. Kromě Page, který v minulosti působil jako konzultant ruského energetického gigantu Gazprom, to byl Paul Manafort, který radil proruským politikům na Ukrajině, nebo Michael Flyn zachycený vedle Putina na galavečeru pořádaném ruskou státní televizí Russia Today.

Page v říjnu v rozhovoru s agenturou Sputnik řekl, že „mnoho základních zájmů USA se značně překrývá se strategickými prioritami Ruska“. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov nicméně ve čtvrtek řekl, že k žádnému oficiálnímu kontaktu s Pagem zatím nedošlo. Podle agentury TASS však Page možná přednese v pondělí projev na ekonomické fakultě v Moskvě.

DiCaprio půldruhé hodiny u magnáta

Trump ve čtvrtek rozhodl o jmenování generálního prokurátora Oklahomy Scotta Pruitta šéfem Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA). Pruitt v minulosti kritizoval kroky vlády Baracka Obamy v boji proti klimatickým změnám a je zastáncem zmírnění regulací EPA kolem těžby ropy a plynu. Jeho nominace potěší ropný průmysl, ale rozhněvá ekologické aktivisty.

Se zvoleným prezidentem se ve čtvrtek kvůli ekologické tematice setkali i americký herec Leonardo DiCaprio a ředitel jeho nadace Terry Tamminen. „Náš rozhovor se soustředil na to, jak vytvořit milióny stabilních amerických pracovních míst skrze budování a provozování komerčních společností v oblasti obnovitelné energie,“ řekl Tamminen po jednání, které trvalo asi 1,5 hodiny.

Trump se podle Tamminena o problematiku zajímal a navrhl, aby se příští měsíc opět setkali. Oscarový herec je zastáncem boje proti změně klimatu a ochráncem volně žijících živočichů.

John Kelly – další generál v týmu

Americký generál námořní pěchoty ve výslužbě John Kelly potvrdil, že dostal nabídku na post ministra vnitřní bezpečnosti Spojených států. Kelly při ná­vštěvě Austrálie řekl televizní stanici Fox News, že byl požádán o převzetí této prestižní ministerské funkce a že by jmenování do čela úřadu, který vznikl po atentátech 11. září 2001 s cílem chránit americké území, považoval za velkou čest.

Jedná se o třetího generála ve výslužbě, který by měl sloužit v nové americké vládě. V případě potvrzení jeho nominace Senátem by 66letý Kelly vedl úřad, který má podle Reuters zajišťovat hranice, zvlášť s Mexikem, proti nelegálním přistěhovalcům, ochraňovat prezidenta, koordinovat zpravodajské a protiteroristické služby a řešit i přírodní katastrofy.

Střet s odborářem z Indianapolisu

K ostrému názorovému střetnutí došlo ve středu mezi Trumpem a představitelem odborů z Indianapolisu Chuckem Jonesem. Ten nastupujícího prezidenta obvinil, že jeho řeči o zachraňování pracovních míst byly jen lži. Reagoval na Trumpovu iniciativu, která údajně zabránila přesunu 1100 dělníků společnosti Carrier do Mexika. Firma vyrábí klimatizační zařízení.

Trump na kritiku reagoval vzkazem na Twitteru, podle něhož šéf odborové centrály United Steelworkers 1999 „dělníky reprezentuje velmi špatně“. „Není divu, že firmy prchají z USA,“ dodal.

Související témata:

Foto: Scott Audette, Reuters

Donald Trump

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Podle agentur ale Trump ve skutečnosti zachránil jen 730 míst a 550 lidí o práci přišlo. „Prezident na setkání se zaměstnanci Carrieru lhal, jako když tiskne,“ trvá na svém Jones.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám