Hlavní obsah

Dost bylo kňourání, napomenul Obama Trumpa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Prezidentský kandidát republikánů Donald Trump se od všech předchozích liší svou koketerií vůči Rusku a stížnostmi na neférové volby ještě před hlasováním. V úterý to prohlásil prezident Barack Obama a Trumpa vyzval, aby s tím přestal.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

„Poradil bych panu Trumpovi, aby přestal kňourat,“ reagoval Obama na opakované Trumpovy výroky o tom, že elity a média ho připravují o vítězství ve volbách. Obama upozornil, že je to bezprecedentní, aby americký prezidentský kandidát zpochybňoval výsledek voleb ještě před jejich termínem. Podle něj nic nenaznačuje tomu, že by měly být volby zfalšované.

„To mimochodem neukazuje na schopnosti vést a být tvrdý, které se od prezidenta očekávají, když začnete kňourat ještě před tím, než je hra u konce. Pokud začnete obviňovat někoho jiného pokaždé, když se věci nevyvíjejí dobře a vy prohráváte, pak ve vás není to, co je pro tuto práci potřebné mít,“ poznamenal dále Obama.

Trump se podle něj také naprosto vymyká svým „setrvalým pochlebováním“ ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Také toto Obama označil za bezprecedentní.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Republikánský kandidát Donald Trump na shromáždění v New Hampshire

Do Ruska by jel ještě před inaugurací

Trump se opakovaně ohrazuje vůči tvrzení tábora demokratky Hillary Clintonové, že se v Putinovi zhlíží a má podobný přístup k politice. Při druhé televizní debatě dokonce prohlásil, že o Rusku nic neví, ale je podle něj důležité s Ruskem mluvit. V pondělí dodal, že pokud volby 8. listopadu vyhraje, mohl by se do Ruska vypravit ještě před tím, než prezidentskou funkci po Novém roce převezme.

Obama během úterní tiskové konference u příležitosti přijetí italského premiéra Mattea Renziho v Bílém domě také prohlásil, že chce vést s Moskvou dialog, protože Rusko je důležité a má po té americké druhou nejsilnější armádu. „Rusko musí být součástí řešení světových problémů,” řekl Obama, ale zároveň dodal, že v současnosti je Rusko spíše iniciátorem těchto problémů.

Reklama

Výběr článků

Načítám