Hlavní obsah

Policistu z washingtonského metra obvinili z podpory Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Policista Nicolas Young sloužící ve washingtonském metru byl ve středu obviněn za pokus pomáhat Islámskému státu (IS). Chtěl mu údajně usnadnit komunikaci do zámoří. Je to poprvé, kdy je z takového činu obviněn policista.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Vlak washingtonského metra

Článek

Šestatřicetiletého Younga, který sloužil ve sboru od roku 2003, zatkli ve středu ráno agenti FBI přímo v budově vedení washingtonské policie.

Důvodem bylo, že Young poskytl kódy k dárkové mobilní kartě s tím, že mohou být použity v zámoří bojovníky Islámského státu ke komunikaci. Za tuto transakci dostal 245 dolarů. Žádné nebezpečí ale nehrozilo, protože o kódy k telefonní kartě ho požádal tajný agent, který se vydával za příznivce islámských radikálů.

Young navíc neměl zájem působit v oblasti hlavního města, ale soustředil se na aktivity v zahraničí. Sledován byl od roku 2010. V roce 2011 navštívil dvakrát Libyi, kde se podle svých slov připojil ke vzbouřencům, kteří se snažili sesadit Muammara Kaddáfího.

Muži, který už spolupracoval s policií, pak poskytl rady, jak se dostat do Sýrie. Protože si myslel, že se mu to povedlo, rozhodl se vyhovět požadavku poslat kódy od dárkových karet, které by mohl použít IS k rekrutování.

Reklama

Výběr článků

Načítám