Hlavní obsah

Clintonová po nominaci v průzkumu předstihla Trumpa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Demokratická kandidátka na úřad prezidentky Spojených států Hillary Clintonová vede nad svým republikánským rivalem Donaldem Trumpem o šest procentních bodů. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu Reuters/Ipsos.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Hillary Clintonová

Článek

Bývalou ministryni zahraničí by nyní podle této ankety podpořilo téměř 41 procent respondentů, zatímco Trumpa 35 procent, napsala agentura Reuters. Jde o reakci na její nominaci do voleb na konventu Demokratické strany, kde byla zvolena aklamací na žádost jejího soupeře z primárek, levicového senátora Bernieho Sanderse. [celá zpráva]

Před sjezdem Clintonová na Trumpa, kterého republikáni nominovali o týden dříve,  ztrácela. V pondělí zveřejněný průzkum televize CNN přisoudil Trumpovi 48 procent příznivců, zatímco Clintonové jen 45 procent. [celá zpráva]

Ovšem v úterý zveřejněný průzkumu televize NBC News ukázal, že by Clintonovou volilo 46 procent dotázaných, zatímco Trumpa o jeden procentní bod méně. Oboje je v mezích statistické chyby, která činí okolo tří procentních bodů.

Útok na počítače demokratů byl rozsáhlejší

V rámci útoku na počítače Demokratické strany pronikly hackeři i do počítačové sítě používané kampaní demokratické kandidátky na úřad prezidentky Spojených států Hillary Clintonové.

Již dříve se objevily zprávy o tom, že hackeři napadli Národní demokratický výbor (DNC) i stranický výbor pro získávání finančních prostředků pro kandidáty do Sněmovny reprezentantů.

Mluvčí kampaně Clintonové nyní uvedl, že hackeři pronikli do analytického programu DNC, který kampaň spolu s řadou dalších institucí využívá. Dodal však, že zatím neexistují žádné důkazy průniku do interních systémů kampaně.

Americké ministerstvo spravedlnosti podle zdrojů Reuters vyšetřuje, zda kybernetické útoky na instituce Demokratické strany představují hrozbu pro bezpečnost Spojených států.

První vyšetřování ukázala, že útok byl veden ze zahraničí, zřejmě z Ruska. Demokraté na sjezdu varovali před ruským vměšováním do voleb. [celá zpráva]

Moskva obvinění odmítla jako nepodložená. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám