Hlavní obsah

Rusko tvrdě odmítlo obvinění, že by se podílelo na úniku e-mailů amerických demokratů

Moskva

Kreml odmítl obvinění amerických demokratů, že by Rusko stálo za únikem e-mailů Demokratické strany, jak tvrdí. Spojené státy to nepodložily důkazy. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve středu zdůraznil, že Rusko nikdy nezasahuje do volebního procesu jiných zemí.

Foto: Charles Mostoller, Reuters

Delegát na sjezdu demokratů s transparentem Bernieho Sanderse.

Článek

„Moskva se důsledně vyhýbá slovům, jež by mohla být interpretována jako přímé nebo nepřímé vměšování do volebního procesu v USA,” řekl Peskov.

„Vidíme, že ruská karta je ve volební kampani v rohu pracovního stolu všech politiků ve Washingtonu a že ji velmi často používají ve své hře jako trumf," dodal mluvčí. Podle něj Washington věří v ruského strašáka, kterého si sám stvořil: „Připomíná mi to spolek, kde si všichni vyprávějí hororové historky a pak se jich začnou sami bát,” prohlásil Peskov.

Už v úterý Peskov řekl, že je nepřijatelné, aby bylo Rusko zneužíváno v americké volební kampani. Hovořil o pokusu cynicky zneužít strach z Ruska k volebním účelům.

Obama: O ruských útocích víme

Ve středu reagoval na slova amerického prezidenta Baracka Obamy v úterním rozhovoru s NBC News. Obama řekl, že je možné, že se Rusko po úniku obsahu e-mailů pokusí prezidentské volby ovlivnit.

Obsah dvaceti tisíc e-mailů byl zveřejněn v pátek, tři dny před zahájením nominačního sjezdu Demokratické strany. Vyplývá z nich, že vedení dávalo v primárních volbách přednost Hillary Clintonové před levicovým senátorem Berniem Sandersem. Internetová bezpečnostní firma uvedla už v červnu, že hackerský útok byl zřejmě veden z Ruska.

Podle Obamy spadá útok na stranické servery do rejstříku chování ruské vlády: „Víme, že Rusové napadají naše systémy, nejenom vládní, ale i soukromé. Co se motivů týká, k tomu nemohu přímo nic říci. Co ale vím, je fakt, že Donald Trump opakovaně vyjádřil obdiv Vladimiru Putinovi.”

Reklama

Výběr článků

Načítám