Hlavní obsah

Popravíte Carnajeva a uvidíte, varuje Američany vůdce Al-Káidy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vůdce teroristické sítě Al-Káida Ajmán Zavahrí pohrozil v novém videu Spojeným státům ”vážnými důsledky”, bude-li vykonán trest smrti nad útočníkem z Bostonu Džocharem Carnajevem.

Článek

„Bostonský incident potvrdil Američanům, že nečelí jednotlivcům, organizacím nebo skupinám, ale povstání ummy (všech muslimů), která přerůstá v džihád bránící jejich duši, úctu i poselství,“ řekl Zavahrí.

„Americký režim odmítá přijmout, že Al-Káida představovala nejdříve poselství, až potom organizaci,“ dodal.

Džochar Carnajev spolu s bratrem Tamerlanem zaútočil v roce 2013 na účastníky bostonského maratónu. Jejich nálože z tlakových hrnců tři lidi zabily a přes 260 zranily. Tamerlan při policejním pronásledování zemřel, Džochar byl dopaden a odsouzen celou porotou jednomyslně k smrti.

Při procesu s Carnajevem vyšlo najevo, že byl mladík Al-Káidou ovlivněn. V jeho počítači se našla prohlášení této teroristické skupiny. Džochar Carnajev řekl, že bostonský útok byl pomstou za americkou invazi do Afghánistánu a do Iráku.

Zavahrí chtěl uneseného premiérova syna vyměnit za ženu

O Zavahrím tento týden promluvil syn bývalého pákistánského premiéra Alí Hajdar Gilání. V úterý uvedl, že ho chtěla Al-Káida, která ho unesla, vyměnit za některé ze Zavahrího žen.

„Chtěli, aby vláda propustila některé ženy ze Zavahrího rodiny a taky chtěli výkupné,“ řekl BBC.

Alí byl zajat 9. května 2013 a až letos v květnu ho dokázaly americké síly v Afghánistánu osvobodit.[celá zpráva]

„Byl jsem dva roky v řetězech, drželi mě v malé místnosti, nesměl jsem rok a dva měsíce vidět nebe,“ řekl syn bývalého premiéra. [celá zpráva]

Do Afghánistánu ho únosci přemístili letos, když pákistánská armáda zahájila útok v pohraniční oblasti Severního Vazíristánu.

Alí zdůraznil, proč unesli právě jeho, když vedl předvolební kampaň: „Můj otec byl prezidentem, když byl zabit jejich vůdce Usáma bin Ládin. Taky zahájil vojenskou operaci v Jižním Vazíristánu. Řekli mi, že mě chtějí z pomsty.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám