Hlavní obsah

Hillary prý žádala k projevům letadlo a prezidentské apartmá

Právo, roš

Demokratka Hillary Clintonová si kromě „standardního“ honoráře 225 tisíc dolarů (5,4 mil. Kč) za projev kladla jako podmínku soukromé letadlo, prezidentské apartmá v hotelu, luxusní ubytování pro doprovod a tisíc dolarů pro stenografa.

Foto: Aaron Josefczyk, Reuters

Hillary Clintonová

Článek

Vyplývá to z interních dokumentů vedení Demokratické strany, které si loni před primárkami pořídilo analýzu jejích činností, aby nalezlo argumenty proti republikánům.

Ve středu je podle serveru The Smoking Gun začal zveřejňovat hacker, který se jich zmocnil. Jde údajně rovněž o Rumuna, jenž si podle vzoru svého uvězněného krajana hackera říká Guccifer, ale druhé řady (2.0). Podle nich politička žádala minimálně letoun Gulfstream pro 19 cestujících nebo větší. Hostitel měl hradit i cestovné pro nejméně tři členy doprovodu.

V hotelu pak pro ně požadovala tři přiléhající pokoje a další dva pro přípravný tým (jako bývalá první dáma užívá doživotně ochranu tajné služby).

Na konto objednatele šly i veškeré výdaje na místě, jako je strava či telefony. Dokumenty ukořistěné hackerem mají obsahovat i podrobnosti o činnosti nadace Clintonových, které obchází podezření z konfliktu zájmů v době, kdy řídila diplomacii USA.

Další analýza podle serveru ilustruje, jak se vedení demokratů mýlilo v hodnocení rivalů: silně podcenilo sílu demokrata Bernieho Sanderse a naopak zveličilo možnosti republikána Jeba Bushe, v němž spatřovalo budoucího prezidentského kandidáta.

Související téma:

Foto: Mary Altaffer, ČTK/AP

Hillary Clintonová

Reklama

Související články

Bojovník Sanders. Buřič, nebo rebel?

Čtyřiasedmdesátiletý muž má obvykle své bílé vlasy dost rozčepýřené. Zdát se o něm bude demokratce Hillary Clintonové asi ještě dlouho. Senátorovi z Vermontu...

Výběr článků

Načítám