Hlavní obsah

Nejsem proti muslimům, jsem proti terorismu, tvrdí Trump

Washington

Nejsem protimuslimský, ale jsem proti terorismu. Muslimové musejí změnit přístup a souvěrce podezřelé z terorismu hlásit policii. Těmito slovy v rozhovoru pro televizní stanici ITV korigoval Donald Trump svůj starší výrok, že by muslimům zakázal vstup do USA.

Foto: Jim Urquhart, Reuters

Donald Trump

Článek

Na dotaz, zda by změnil své loňské výroky, že by nevpustil muslimy do Spojených států, když ví, jaké pobouření jeho slova vyvolala, realitní magnát odpověděl, že výrok zasáhl mysl lidí. „Nestarám se o to, jestli je to pro mne dobré, nebo špatné,“ dodal.

„Máme obrovský problém s radikálním islámským terorismem,” řekl Trump v televizi. Podle něj je „velmi špatné“, když lidé předstírají, že tento problém neexistuje. „Pokud se podíváte po širém světě, svět lítá do povětří. A nejsou to lidé ze Švédska, kdo páchá škody, že?“ řekl Trump.

Podle něj by sami muslimové měli upozorňovat a hlásit policii lidi podezřelé z terorismu: „Musejí spolupracovat s policií. Oni je nevydávají. Když neodehrají míč, nebude to fungovat.“

Trumpovy výroky se začaly opět přetřásat, když byl zvolen novým londýnským starostou muslim Sadiq Khan. Uchazeč o nominaci pro volby prezidenta USA uvedl, že Khana by do země pustil, protože vždy jsou výjimky. [celá zpráva]

Khan na adresu realitního magnáta poznamenal, že o islámu vůbec nic neví.

Související téma:

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Donald Trump

„Nezná mě, nikdy jsme se nesetkali, neví, o co se zajímám. Myslím, že to byla velmi hrubá prohlášení,” řekl Trump s tím, že od Khana, jemuž ke zvolení pogratuloval, byla taková slova ignorantská.

Reklama

Výběr článků

Načítám