Hlavní obsah

Obama se chystá na historickou návštěvu Kuby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama jako první americký prezident po téměř 90 letech navštíví Kubu. Spekulace amerických médií šéf Bílého domu potvrdil na Twitteru. Podle zdrojů z americké administrativy se návštěva nejspíš uskuteční v polovině března.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Krátká návštěva bude součástí delší cesty po zemích Latinské Ameriky.

Obama dal již dříve najevo, že by Kubu chtěl navštívit ještě předtím, než opustí prezidentské křeslo. V rozhovoru se zpravodajským portálem Yahoo! News v polovině prosince řekl, že je k tomu ochoten, pokud komunistická země poskytne svým občanům rozsáhlejší demokratické svobody.

Bílý dům by cestu chtěl využít i k tlaku na kubánské úřady ohledně provádění reforem.

Kubu a USA rozdělovalo dlouhé nepřátelství do dob, kdy za studené války mladí revolucionáři svrhli diktátora Batistu a vydali se cestou socialismu. Hrozilo přerůst ve válku, když Sovětský svaz rozmístil na Kubě balistické rakety. Pak je ale stáhl.

Až loni v červenci po více než 50 letech obnovily obě země diplomatické styky a nyní pracují na zlepšení hospodářských a obchodních vztahů.

Zatím jediným prezidentem Spojených států, který během funkčního období ostrov navštívil, byl v lednu 1928 Calvin Coolidge.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám