Hlavní obsah

Primárky v New Hampshiru vyhráli Sanders a Trump

Concord
Aktualizováno

Porážku utrpěla v primárkách amerických demokratů Hillary Clintonová, když v New Hampshiru v noci na středu vyhrál senátor Bernie Sandres. U republikánů uspěl poprvé magnát Donald Trump. Překvapením je druhé místo ohijského guvernéra Johna Kasicha mezi republikánskými kandidáty. Vítěz z Iowy Ted Cruz skončil až třetí.

Foto: David Goldman, ČTK/AP

Donald Trump hovoří v New Hampshire ke svým příznivcům

Článek

Úspěch Trumpa a Sanderse není překvapivý, oba vedli i v předvolebních průzkumech. Sanders byl velmi spokojen: „Dnes v noci jsme poslali vzkaz, který bude znít od Wall Streetu po Washington, z Maine do Kalifornie.“

Foto: J. David Ake, ČTK/AP

Bernie Sanders slaví vítězství v New Hampshire

Volební štáb Clintonové, která vyhrála první primárky v Iowě, přiznal porážku a vydal prohlášení, podle něhož se nominační souboj demokratů rozhodne s největší pravděpodobností v březnu. Klíčová bude podpora afroamerických a hispánských voličů, mezi nimiž je populárnější Clintonová. Nejbližší primárky se ještě v únoru uskuteční v Nevadě a v Severní Karolíně.

Výsledky demokratických primárek v New Hampshire po sečtení 93% hlasů
kandidátprocento hlasůpočet volitelů
Bernie Sanders6013
Hillary Clintonová3815
Vyšší počet delegátů u Clintonové je dán tím, že výsledky nejsou definitivní a z 32 delegátů je osm tzv. superdelegátů, kteří nejsou vázáni hlasováním voličů.
Foto: Adrees Latif, Reuters

Demokratka Hillary Clintonová v doprovodu svého muže Billa

Sanders, který se označuje za demokratického socialistu, podle průběžných výsledků získal po sečtení 80 procent hlasů 60 procent hlasů, zatímco Clintonová získala 38 procent, uvedla CNN.

Trump získal po sečtení zhruba 80 procent odevzdaných hlasů má na svém kontě 35 procent hlasů. Neskrýval radost z úspěchu, když podle CNN křičel: „Vau, vau, vau. Uděláme Ameriku opět velikou.“

Výsledky republikánských primárek v New Hampshire po sečtení 93 % hlasů
kandidátprocento hlasůpočet volitelů
Donald Trump3510
John Kasich163
Ted Cruz122
Jeb Bush112
Marco Rubio10,50
Chris Christie7,50
Carla Fiorine40
Ben Carson20

Tvrdý boj se odehrál za Trumpem, druhý skončil ohijský guvernér John Kasich. O třetí místo sváděli souboj Ted Cruz, Jeb Bush a Marco Rubio. Téměř osm procent hlasů dostal Chris Christie, čtyři procenta Carly Florinová a dvě Ben Carson.

Foto: David Goldman, ČTK/AP

Donald Trump hovoří v New Hampshire ke svým příznivcům

Mladý Marco Rubio neskrýval zklamání a vinu svaloval na svůj neúspěch v sobotní debatě, kde čelil tlaku ze strany Chrise Christieho: „Dnes v noci jsem rozčarován. V sobotu večer to nebylo dobré, a to se nesmí opakovat.“

Reklama

Výběr článků

Načítám