Hlavní obsah

V malých vesnicích v New Hampshiru vyhráli primárky Sanders a Kasich

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Concord

Demokrat Bernie Sanders a republikán John Kasich vyhráli ve stranických primárkách v malých obcích Dixville Notch a Hart's Location, kde tradičně začínají volby v New Hampshiru.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Hlasování v New Hampshiru

Článek

Kasich, jehož otec byl Čech a matka Chorvatka, získal v Dixville Notch tři hlasy. Jako jediný toto místo v předvolební kampani navštívil. Realitní magnát Donald Trump tam dostal dva hlasy. V demokratickém táboře zvítězil Sanders se čtyřmi hlasy, jeho rivalka Hillary Clintonová nedostala žádný.

Agentura AP připomněla, že takřka všech devět voličů v Dixville jsou zaměstnanci tamního hotelu, který je od roku 2011 zavřený, ale nyní prochází rozsáhlou rekonstrukcí.

V Hart's Location si mezi republikány vedl opět nejlépe Kasich, který obdržel pět hlasů. Trump dostal čtyři lístky, Chris Christie dva a po jednom pak Jeb Bush, Ben Carson a Marco Rubio. Z demokratů vyhrál Sanders s 12 hlasy a druhá skončila Clintonová se sedmi hlasy. Podporu dvou voličů získal ještě demokratický kandidát Mark Stewart Greenstein.

V Millsfieldu, který je třetí obcí s hlasovací výjimkou, uspěl republikánský vítěz z Ohia Ted Cruz, jejž podpořila polovina z tamních 18 voličů. Pro Trumpa hlasovali tři lidé. Sanders, který vyhrál v prvních dvou obcích, zde získal jeden hlas, Clintonová dva. Zbytek hlasů pak připadl ostatním kandidátům.

Tyto tři obce mají výjimku, která umožňuje, aby se v nich hlasovalo dříve. Oficiálně se většina volebních místností v tomto státě USA otevře až ve 12:00 SEČ, některé pak o hodinu později. První volební výsledky se očekávají po uzavření hlasovacích místností ve středu ve 2:00 SEČ.

Favority v New Hampshire Sanders a Trump

Podle předvolebním průzkumů je za favorita v tomto státě považován Sanders a Trump. V případě republikánů se ale s napětím očekává, zda Trump skutečně uspěje, v Iowě ho  porazil navzdory průzkumům Ted Cruz. [celá zpráva]

Ačkoli New Hampshire se zhruba 1,3 miliónu obyvatel není klíčovým státem USA, má ve stranickém hlasování nepostradatelný význam, neboť spolu s Iowou zde voliči vybírají možné kandidáty jako první. Oba státy ukazují jako první skutečnou sílu kandidátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám