Hlavní obsah

Šéf FBI: Islámský stát je pro USA větší hrozbou než Al-Káida

– Aspen

Kampaň radikální skupiny Islámský stát (IS) přesvědčující Američany, aby páchali násilí, se stala pro Spojené státy větší teroristickou hrozbou, než pro ně v současnosti představuje útok sítě Al-Káida. Podle agentury AP to ve středu řekl na bezpečnostní konferenci v Aspenu ředitel amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) James Comey. Zmínil ale i pokračující nebezpečí ze strany Al-Káidy.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Ředitel FBI James Comey

Článek

Comey varoval, že Islámský stát, který ovládá velké části území Sýrie a Iráku, „není Al-Káidou vašich rodičů“. Podle listu Los Angeles Times zmínil, že používá mnohem nebezpečnější taktiku než Al-Káida, která pečlivě rekrutovala atentátníky a útoky připravovala celé roky. Místo toho se obrací na masy a používá sociální sítě „k nabídce svého poselství znepokojeným duším“.

Varoval před hrozbou výzev Američanům, aby podpořili IS. Kampaň Islámského státu podle něj za uplynulý rok ovlivnila značný, i když ne doposud přesně známý počet Američanů. Uživatelé Twitteru spojení s Islámským státem mají více než 21 000 anglicky mluvících sledujících, z nichž tisíce mohou žít v USA, řekl šéf FBI.

Varoval především před hrozbou útoků v USA, protože IS na sociálních sítích vyzývá muslimy, kteří nemohou odcestovat na Blízký východ, „aby zabíjeli na místech, kde se nacházejí”, prohlásil Comey. Dříve byli američtí zpravodajští experti přesvědčeni, že Islámský stát má menší zájem o útoky v USA než na ovládnutí oblastí na Blízkém východě a v Severní Africe. Podle něj nyní přibylo vzkazů vyzývajících k útokům v USA.

Úřad zatkl množství podezřelých

V posledních osmi týdnech Federální úřad pro vyšetřování zatkl množství radikalizovaných podezřelých, uvedl Comey. Zopakoval přitom své nedávné sdělení, že zadržena byla mimo jiné více než desítka lidí, kteří prý chtěli v zemi provést útoky v období oslav Dne nezávislosti 4. července.

Washington rovněž vystopoval desítky Američanů ve věku od 18 do 62 let, kteří odcestovali do Sýrie nebo Iráku, aby se tam zapojili do bojů po boku Islámského státu.

„Velmi se obávám toho, co nevidím, protože lidé, kteří pro Islámský stát verbují nové členy, používají šifrovanou komunikaci, aby se vyhnuli americkým odposlechům,” dodal Comey.

Hrozba Al-Káidy nezmizela

Comey ale varoval i před přetrvávajícím nebezpečím ze strany Al-Káidy. Její operativci v Sýrii mohou rekrutovat bojovníky s evropskými a americkými pasy, aby útočili na Západě. Upozornil, že velkou hrozbou jsou výbušniny bez použití kovových prvků. Jemenští experti Al-Káidy na pumy podle něj přicestovali z Jemenu do Sýrie a učí rekruty, jak tyto nálože propašovat do letadel. „To je velké nebezpečí pro Spojené státy,“ varoval Comey.

Comey se také zmínil o skupině Chorasán, která rekrutovala bojovníky IS se západními pasy, aby útočili ve svých vlastech. Uvedl, že je nyní oslabena, aniž by však komentoval zprávu o zabití jejího vysokého představitele Muhsína Fadlího.

Útok v Chattanooze

Ředitel FBI potvrdil, že jeho agenti kontaktují příbuzné a známé Mohammoda Youssufa Abdulazeeze, aby zjistilo, co ho vedlo k vraždě pěti vojáků v Chattanooze. Abdulazeez strávil loni sedm měsíců v Jordánsku. [celá zpráva]

Spekuluje se, že šlo o teroristu, který nebyl řízen zvenčí. Zvláštní agent FBI Ed Reinhold řekl, že zřejmě byl „doma vyrostlým násilným extremistou”. Den před útokem uvedl, že se celý život cítí jako ve vězení, a vyzval k džihádu za nastolení islámu.

Reklama

Výběr článků

Načítám