Hlavní obsah

Do boje o křeslo prezidenta USA jde Rand Paul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Louisville

Americký republikánský senátor Rand Paul v úterý oznámil, že se chce ve volbách příští rok ucházet o post prezidenta USA. Řekl to na mítinku v kentuckém Louisville s tím, že kampaň bude pokračovat v New Hampshire, Jižní Karolíně, Iowě a Nevadě, kde se konají primárky jako první. Už dříve stejný záměr ohlásil Ted Cruz.

Foto: Profimedia.cz

Rand Paul

Článek

Rand Paul, syn známého amerického politika Rona Paula, zastává podobné názory jako otec. Hájí občanská práva, snaží se zmenšovat vliv státu, podporuje rodinné hodnoty a je proti intervencionistické zahraniční politice. Heslem jeho kampaně je porazit washingtonskou mašinérii a obnovit americký sen.

Paul ve funkci senátora vystupoval proti tajné službě NSA kvůli tomu, že hromadně shromažďuje metadata o telefonátech a elektronické komunikaci, a zejména proti nasazování dronů v zahraničí. Není však úplný izolacionista – i když je proti vyzbrojování syrských rebelů, podpořil nálety na Islámský stát. I tak ale může mít problémy s republikánskými jestřáby, kteří by se mohli obávat, že není tím pravým mužem na post vrchního velitele armády. Další ho kritizují, že nezastává jasné a pevné pozice.

Rand Paul je teprve druhým republikánským politikem po Tedu Cruzovi, který dal najevo zájem o křeslo prezidenta. Očekává se však, že do klání vstoupí i Jeb Bush, Chris Christie a Scott Walker. Čeká se, že jako třetí oznámí svůj vstup do boje o křeslo hlavy státu floridský senátor Marco Rubio.

Favoritem není

Rand Paul zatím není žádným favoritem. Největší podporu má podle průzkumu CNN a ORC mezi republikány a voliči republikánů s 16 procenty Jeb Bush, druhý je s 13 procenty Walker a Paul je třetí s 12 procenty.

Jeho názory mu podle CNN zaručují podporu mladších voličů i zastánců tradičních republikánských hodnot, uvedla televize CNN. Má velkou podporu konzervativního republikánského hnutí tea-party, což ale má Cruz též. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám