Hlavní obsah

Republikánka v Iowě chce okleštit výdaje, jako se miškují prasata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cedar Rapid

Netradiční volební spot natočila v USA republikánka Joni Ernstová, která se pokouší získat senátorské křeslo v Iowě. Veteránka z války v Iráku v něm uvádí, že miškovala prasata, takže bude umět okleštit i vládní výdaje, uvedla BBC.

Kandidátka do amerického Senátu láká na kastraci

 
Článek

„Jsem Joni Ernstová. Vyrostla jsem na farmě v Iowě, kde jsem kastrovala prasata, takže až se dostanu do Washingtonu, budu vědět, jak okleštit výdaje,” uvedla ve spotu pro venkovské voliče, který upoutal pozornost po celé Americe. „Washington je plný utrácečů, jen ať kvičí,” zakončila vystoupení Ernstová.

Její tón očividně zapůsobil na mnohé obyvatele tradičně zemědělské Iowy, takže i tam mohou demokraté ztratit senátní křeslo. Podle posledních průzkumů veřejného mínění byly šance obou uchazečů vyrovnané.

Chovatel vepřů Kirk Swanson patří mezi ty, kdo se rozhodli hlasovat pro Joni Ernstovou: „Tato země byla postavena na tvrdé práci, morálních základech a hrdosti. Myslím si, že řada lidí v Iowě to nadále ctí.”

Negativní kampaň

Senátorské kandidáty ale kritizuje, že se příliš zaměřili na prezentace svých osobností a málo na politiku, kterou chtějí prosazovat: „Předvolební kampaň byla tak negativní, že se těším, až už budou volby za námi,” řekl.

Demokratický kandidát Bruce Braley ale svou kampaň tak dobře nezvládl. Do médií se před volbami dostala zpráva, že si s manželkou stěžovali na volné pobíhání slepic jejich sousedky Pauline Hamptonové.

„Viděla jsem Carolyn Braleyovou, jak seká trávu, tak jsem za ní šla a nabídla jí pár vajíček,” uvedla Hamptonová. „Řekla mi, že s manželem podali na mé slepice oficiální stížnost. Nesdělili mi to, dokud jsem za nimi nepřišla s vajíčky,” dodala.

Foto: Matthew Holst, ČTK/AP

Braleyho přijela do Iowy podpořit Hillary Clintonová

V rozhovoru s novináři listu The Washington Post bránil kandidát na senátora reakci rodiny a popřel zvěsti o výhrůžkách soudním sporem: „Byl to osobní spor mezi mou manželkou a sousedkou, protože slepice sousedky pobíhaly celou dobu po našem pozemku.”

„Jestli takhle Braley řeší svůj osobní život, jak bude zacházet se záležitostmi týkajícími se celé země ve funkci senátora?” prohlásila jedna z voliček Kim Pendarvisová. Braleyho proto jela podpořit Hillary Clintonová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám