Hlavní obsah

Sarkozy rád pomlouvá, vzpomíná Clintonová v memoárech

Washington

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy rád pomlouvá ostatní politiky a na nikom nenechává nit suchou. Vyplývá to podle agentury AFP z knihy bývalé americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové, která nyní vychází v USA. Je věnována vzpomínkám z jejího působení v čele diplomacie USA v letech 2009 až 2013 a jejím postřehům ke světové politice.

Foto: Philippe Wojazer , Reuters

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

"Většina zahraničních lídrů je klidnější v soukromí než na veřejnosti. Sarkozy nikoli," píše Clintonová v memoárech, které vycházejí pod názvem Hard Choices (Těžká rozhodnutí).

"Vyprávěl drby, popisoval nonšalantně jiné zahraniční lídry jako blázny nebo neschopné (jedince): jeden z nich byl 'šílené závislý na drogách', další měl armádu, 'která neuměla bojovat', a ještě další pocházel z mnoha generací 'hrubiánů'," citovala z knihy AFP.

Foto: Jim Young, Reuters

Hillary Clintonová

Clintonová také poznamenala, že bývalý francouzský prezident, o kterém se spekuluje, že by se ještě mohl pokusit o štěstí dostat se do čela země, kritizoval převážně mužský svět diplomacie. Sarkozy se podle ní vždycky divil, proč všichni diplomaté, kteří za ním chodili, byli vždy staří a šediví a vždy to byli muži.

Sarkozy se s Clintonovou naposledy sešel v dubnu v New Yorku. Společnou fotku zveřejnil Sarkozy na internetovém mikroblogu Twitter a Clintonovou přitom označil za "přítelkyni Francie".

Reklama

Související články

Sarkozy hrozil editorovi napadením

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy hrozil editorovi magazínu Le Point napadením za článek, který magazín uveřejnil před jeho svatbou s bývalou modelkou...

Výběr článků

Načítám