Hlavní obsah

Obamův mluvčí nečekaně rezignoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Mluvčí amerického prezidenta Baracka Obamy Jay Carney končí ve funkci a nahradí ho jeho zástupce Josh Earnest. Oznámil to v pátek nečekaně v Bílém domě přímo Obama, když přerušil každodenní pravidelný briefing. Důvody Carneyovy rezignace nebyly zveřejněny.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Jay Carney

Článek

Obama nazval Carneyho jedním ze svých nejbližších přátel a skvělým mluvčím, na kterého prý bude nadále spoléhat jako na svého externího poradce. Carney si plánuje v létě odpočinout a teprve poté začít s novou prací, řekl americký prezident. S jakou ale již neupřesnil.

Řekl také, že Carney a jeho rady mu budou chybět. Josh Earnest je ale podle něj také "skvělý chlap", který je součástí jeho týmu od chvíle, kdy poprvé kandidoval na prezidenta.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Barack Obama (vpravo) a mluvčí Bílého domu Jay Carney (vlevo)

"Byla to skvělá zkušenost," prohlásil Jay Carney po Obamově oznámení. Dodal, že zůstane do poloviny června.

Ve funkci Obamova mluvčího byl Carney od února roku 2011. V 80. letech začínal jako reportér pro The Miami Herald. Poté pracoval v časopise Time, mimo jiné jako jeho zpravodaj v Moskvě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám