Hlavní obsah

V Ohiu zesílí smrticí injekce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cleveland

Věznice amerického státu Ohio budou k usmrcování odsouzenců používat koncentrovanější smrticí látku než v případě kritizované lednové popravy. Podle agentury AP hodlají nasadit silnější kombinaci analgetika a sedativa, a vyhnout se tak možné další kritice.

Foto: Handout, Reuters

Článek

Lednová poprava násilníka a vraha Dennise McGuirea se stala vůbec prvním výkonem trestu smrti, při kterém byla na americkém území použita kombinace dvou smrticích látek. McGuireovi obhájci si však poté stěžovali, že vzhledem k nezvykle dlouhé době umírání (26 minut, což je nejdéle od znovuzavedení poprav v Ohiu v roce 1999) a zřejmým fyzickým projevům bolesti jejich klient při popravě trpěl. Událost vyvolala velký zájem médií a kritikou nešetřili ani ochránci lidských práv. Americká ústava garantuje odsouzencům smrt bez utrpění. [celá zpráva]

Ohijské úřady sice trvají na tom, že McGuire krátce po aplikaci injekce ztratil vědomí a bolest necítil, aby však předešly dalším kontroverzím, budou věznice napříště používat zesílenou kombinaci léku proti bolesti hydromorfonu a midazolamu, který se v medicíně používá jako sedativum.

V Ohiu se stejně jako v řadě dalších států USA nejčastěji k popravám používá barbiturát pentobarbital, který nahradil takřka nedostupný thiopental. Jeho získávání je pro americké věznice v poslední době velmi obtížné, protože řada výrobců jej odmítá poskytovat pro účely poprav.

Další poprava je v Ohiu plánována na 28. května. V případě, že by se zdejší ministerstvo spravedlnosti rozhodlo věznicím povolit používání zcela nové smrticí látky, musel by změnu nejprve schválit parlament.

Reklama

Výběr článků

Načítám