Hlavní obsah

Umíral skoro půl hodiny, žaluje stát Ohio rodina popraveného

Novinky, rei
Lucasville

Rodina Dennise McGuira, jehož ve čtvrtek popravili v Ohiu, podá na stát žalobu. Třiapadesátiletý McGuire byl prvním odsouzencem na smrt, jehož popravili směsí dvou látek. Někteří svědkové tvrdí, že McGuire umíral na popravčím lůžku ve věznici Lucasville téměř 25 minut, přičemž chrčel a přerývaně lapal po dechu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dozorci vedou Dennise McGuiraVideo: Reuters

 
Článek

„Občané státu Ohio by měli být znechuceni tím, co se jejich jménem provedlo,“ citovala agentura AP McGuireova právního zástupce Allena Bohnerta, jenž dodal, že poprava byla „trýznivým experimentem, který se nezdařil“.

Příbuzní podle právníka Jona Paula Riona podají na stát žalobu, protože bylo porušeno ústavní právo odsouzeného na rychlou a bezbolestnou popravu. Rion bude usilovat o přehodnocení používání nového séra, které se zavedlo jako náhrada za dosud používaný barbiturát pentobarbital, který přestali výrobci z etických důvodů dodávat.

McGuirovi právníci se minulý týden bezúspěšně snažili odvrátit popravu s argumentem, že dosud nevyzkoušená kombinace hydromorfonu a midazolamu by mohla u odsouzeného vyvolat bolestivé krácení dechu a agónii.

Zdálo se, že se dusí

Jeden ze svědků popsal, že McGuire, jehož k smrti odsoudili za znásilnění a zabití těhotné ženy v roce 1989, před smrtí vydával hlasité chrčivé zvuky. „Lapal po dechu a byl v tom takový chrčivý, hrdelní zvuk a funění nosem. Několikrát se zdálo, že se dusí,“ uvedl jeden ze svědků.

Původní agenturní zpráva hovořila o tom, že McGuire umíral čtvrt hodiny, čímž se poprava zapsala do dějin jako jedna z nejdéle trvajících. [celá zpráva]

Smrt, kterou vyvolával barbiturát pentobarbital, nastávala běžně do tří minut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám