Hlavní obsah

Útoku na americký konzulát v Benghází šlo předejít, Clintonová selhala

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké ministerstvo zahraničních věcí selhalo při zabezpečení konzulátu v libyjském Benghází, kde při útoku zahynuli 11. září 2012 čtyři Američané včetně velvyslance Christophera Stevense. Nezesílila bezpečnostní opatření navzdory varování tajné služby CIA i samotných zaměstnanců konzulátu. Plyne to ze zprávy senátního výboru pro zpravodajské služby, o které informoval list USA Today.

Foto: Esam Al-Fetori , Reuters

Libyjci sledují požár amerického konzulátu.

Článek

„Útokům se dalo předejít na základě rozsáhlých zpravodajských sdělení o teroristických aktivitách v Libyi, které obsahovaly i předchozí hrozby a ukazovaly i na bezpečnostní nedostatky americké mise,“ uvedl výbor ve zprávě, kterou připravili demokraté s republikány.

Ještě před útokem na konzulát bylo napadeno sídlo Červeného kříže i zaměstnanci britského velvyslanectví. Místní milice najatá na ochranu amerických zaměstnanců se chovala podezřele. Nakonec nepřijela na pomoc při útoku.

Ministerstvo zahraničí neposílilo bezpečnost. Jak uvedl utažský republikánský senátor Jason Chaffetz, který se účastnil vyšetřování v Benghází. „Plyne z toho, že Hillary Clintonová chtěla vytvořit dojem normalizace v Libyi. Rozhodnutí se neřídilo potřebami bezpečnosti, bylo politické.“ [celá zpráva]

Clintonová se před Kongresem v lednu 2013 hájila, že diplomaté „přijali riziko“ práce v nebezpečné oblasti a že „nemohou být v bunkrech a přitom dělat svou práci“. Uvedla, že si byla vědoma bezpečnostních rizik, ale že nečetla zprávu z 12. srpna, která požadoval posílení bezpečnosti. [celá zpráva]

Smrt velvyslance přispěla k tomu, že za druhého Obamova mandátu už nestanula v čele ministerstva zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám