Hlavní obsah

Přepadený konzulát USA v Libyi nebyl zabezpečený

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bezpečnostní opatření na konzulátu Spojených států v libyjském městě Benghází byla „silně nedostatečná“. Takový je závěr vyšetřovací komise, která se zabývala zářijovým útokem ozbrojenců, při němž zemřel i velvyslanec USA.

Libyjci z konzulátu vlečou umírajícího velvyslance USA.

Článek

Útoku na konzulát podle vyšetřovatelů předcházely systematické chyby ministerstva zahraničí. Zpráva také potvrdila, že útok nebyl spontánní akcí demonstrantů, jak se zprvu tvrdilo, nýbrž byl plánovaný.

„Systematická pochybení a nedostatky ve vedení a řízení na vysokých úrovních ve dvou úřadech ministerstva zahraničních věcí vedly k nedostatečnému zabezpečení a nedostatečné reakci na útok, který se v Benghází udál,“ uvádí závěrečná zpráva.

Komise nezjistila žádné osobní selhání, ale poukázala na systémové chyby v Úřadu pro bezpečnost diplomatické služby a v Úřadu pro blízkovýchodní záležitosti při ministerstvu zahraničí. Ministryni Hillary Clintonové doporučila 29 systémových změn a šéfka diplomacie se už nechala slyšet, že se doporučením bude řídit.

Útok v Benghází se stal 11. září. Zemřel při něm i velvyslanec Christopher Stevens a tři další Američané. Americká vláda nejprve uváděla, že útok byl spontánní akcí demonstrantů. Arabským světem v té době otřásaly nepokoje kvůli filmu Nevinnost muslimů zobrazujícímu neuctivě proroka Mohameda. Washington teprve s odstupem času přiznal, že útok byl plánovaný a mají ho na svědomí radikálové. Postup vlády vyvolal v USA před volbami politické rozepře.

Závěrečná zpráva potvrdila, že útok vedli teroristé. Nové podrobnosti k událostem ale vyšetřovatelé neuvedli. Asi nejdetailněji zatím incident popsaly před časem agentura Bloomberg a stanice NBC, když uvedly, že o holý život šlo nakonec i agentům, kteří se snažili umírajícího velvyslance za dramatických okolností zachránit. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám