Hlavní obsah

Obama chce vymýtit sexuální násilí v armádě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama dal americké armádě rok na to, aby účinně zasáhla proti narůstajícímu sexuálnímu násilí ve svých řadách. Podle agentury AP pohrozil, že pokud nedojde ke změnám uvnitř vojska, přijde se zákonnými reformami on.

Foto: Larry Downing, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

„Jestliže neuvidím takový pokrok, jaký očekávám, pak budeme zvažovat další reformy, které mohou být nutné k eliminaci těchto zločinů z řad naší armády,” uvedl Obama, který reagoval na zjištění, že se loni cítilo být terčem „nežádoucích sexuálních kontaktů” 26 000 mužů a žen v ozbrojených silách. To je o třetinu více než v předchozím roce. Zatímco před dvěma lety američtí vojáci ohlásili 3192 případů sexuálního napadení ve svých řadách, loni to bylo 3374 případů, tedy o šest procent více.

Podle Obamy má vojsko „neodkladnou povinnost” podporovat oběti sexuálních útoků a trestat jejich původce. Armádní velitelé by měli přehodnotit dosavadní přístup k řešení těchto problémů a změny by se měly dotknout i systému armádního práva, uvedl prezident.

Velení útoky často zlehčuje

Nepřístojné sexuální chování není často adekvátně trestáno. Velící důstojníci údajně mnohdy případy sexuálního obtěžování zlehčují a viníky nechávají bez trestu.

Americký Kongres poslal ve čtvrtek Obamovi k podpisu schválený návrh armádního zákona. Ten mimo jiné omezuje práva vojenských velitelů při vyšetřování podobných případů. Velící důstojníci mohou nyní zvrátit rozhodnutí vojenské poroty, pokud shledají svého podřízeného nevinným, což jim návrh znemožňuje a zároveň povoluje civilní přehodnocení případu, pokud jej velící důstojník odmítne řešit.

Ministr obrany Chuck Hagel a šéf náčelníků štábů Martin Dempsey mu mají k 1. prosinci příštího roku referovat o tom, jakých změn se podařilo armádě dosáhnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám