Hlavní obsah

Rus měl v USA verbovat krajany pro špionáž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) podezírá šéfa washingtonské kanceláře ruské organizace pro styk s krajany z verbování agentů pro ruskou rozvědku. Oznámil to ve středu na svém webu list The Washington Post. Rus Jurij Zajcev podle FBI platí americkým občanům výlety do Ruska a snaží se je získat pro výzvědnou činnost. Zajcev obvinění odmítá.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Zajcev je šéfem washingtonského zastoupení ruské organizace Rossotrudničestvo, která má udržovat kontakty s ruskými krajanskými spolky v zahraničí. Podle FBI je rezidentem ruské rozvědky a jeho úkolem je získávat Američany ke spolupráci, napsal The Washington Post. FBI podle obvyklé praxe odmítla článek amerického deníku komentovat.

Zajcev se podle ruských médií proti podezření tvrdě ohradil a označil je za "recidivu studené války". Leckomu v USA by se podle něj líbilo, kdyby Spojené státy a Rusko "znovu oddělovala železná opona".

Související téma:

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Špionážní aféry mezi Washingtonem a Moskvou nejsou tak dramatické jako v éře SSSR, ale čas od času se objevují. Z Ruska například letos v květnu odcestoval pracovník amerického zastupitelského úřadu Ryan Fogle, jehož ruská kontrarozvědka zadržela při údajném pokusu o zverbování člena ruských tajných služeb pro americkou CIA. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám