Hlavní obsah

Rusové zveřejnili záběry chyceného špióna CIA v paruce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruské úřady zveřejnily fotografie a video ze zadržení třetího tajemníka americké ambasády v Moskvě, který se podle kontrarozvědky FSB pokoušel naverbovat ruského zpravodajce pro službu CIA. Zadržený Ryan Fogle, o němž Rusové v úterý promptně rozhodli, že bude vyhoštěn, se maskoval parukou a kšiltovkou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zveřejnila záběry ze zadržení Foglea maskovaného parukouVideo: Reuters

 
Článek

Je to první veřejné obvinění amerického diplomata za zhruba deset let, upozornila agentura AP. Dodala, že zřejmě bude následovat zhoršení vztahů Moskvy s Washingtonem.

Ruské ministerstvo zahraničí si kvůli incidentu ve středu ráno pozvalo na kobereček velvyslance USA Michaela McFaula. Ambasador ministerstvo opouštěl po půl hodině bez jediného slova k novinářům.

O Fogleově zadržení informovala ruská strana v úterý. [celá zpráva]

Foto: FSB Public Relations Center, ČTK/AP

Fotografie ze zadržení amerického diplomata v Rusku

Foto: FSB Public Relations Center, ČTK/AP

Fogleův doklad

Diplomat měl u sebe mít speciální technická zařízení, písemné instrukce pro zdroj, který chtěl dostat na svoji stranu, a velké množství peněz. Po výslechu byl tajemník chráněný diplomatickou imunitou předán zástupcům americké ambasády. Američané se ke kauze nevyjadřují, ministerstvo zahraničí pouze potvrdilo, že Fogle je zaměstnancem velvyslanectví v Moskvě.

Foto: FSB Public Relations Center, ČTK/AP

Ryan Fogle po svém zadržení

Ruská média informovala, že Fogle za spolupráci agentovi nabízel milión dolarů (20 miliónů korun) ročně plus zvláštní bonus za mimořádně cenné informace. Kontakt měl udržovat prostřednictvím elektronické pošty, případně přes wi-fi spojení v některé z moskevských internetových kaváren.

Foto: FSB Public Relations Center, ČTK/AP

Zadržený Američan v Moskvě

Reklama

Výběr článků

Načítám