Hlavní obsah

Drastická videa obětí chemického útoku zveřejnil americký Senát

– Washington

Zpravodajský výbor amerického Senátu zveřejnil videa lidí zasažených v Sýrii nervovým plynem. Stejné záběry viděli členové výboru při jednání o útoku na Sýrii a snímky budou v pondělí promítnuty i členům Sněmovny reprezentantů, kteří mají posvětit útok na Sýrii. Drastické záběry, které jsou podle tajných služeb pravé, ukazují mrtvé děti, i lidi zmítající se v křečích. Nedokazují ovšem, kdo chemickými zbraněmi útočil.

Drastické záběry obětí chemického útoku v Sýrii

 
Článek

Videí, která se jako první rozhodl zveřejnit televize CNN, je celkem třináct, všechna jsou dlouhá asi půl minuty. Zachycují oběti útoku v okolí syrské metropole Damašku, zejména v Ghútě a Džabáru. Jsou na nich vidět muž s křečemi končetin, které se neovladatelně pohybují, i dítě opakující stále stejné trhavé pohyby. Další lidé mají pěnu u úst.

Jiné záběry ukazují detaily extrémně zúžených zorniček, což je jeden z příznaků otravy sarinem. Je vidět i marná snaha zdravotníků pomoci, obětem dávají kyslíkové masky, nebo je polévají, jedné dávají masáž srdce, patrný je také zmatek a šok.

Na posledních záběrech jsou vyrovnaná těla muslimských mužů připravená k pohřbu i místnost plná dětských obětí. Na další příbuzný pokládá dítě k ostatním mrtvým.

Televize CNN opakovaně podotkla, že videa neprokazují, kdo je původcem útoku z 21. srpna, i když je slyšet, jak někteří lidé na záběrech výkřiky „ten pes Asad“ nadávají na syrského prezidenta jako původce masakru.

Mnoho z těchto videí je navíc z veřejných zdrojů, a byla už zveřejněna na populárních internetových stránkách YouTube. Tajné služby záběrům ale podle CNN daly punc pravosti.

Kampaň za útok

Podle americké televize CNN mohou právě tato videa pomoci přesvědčit váhající kongresmany, aby podpořili útok na Sýrii, jelikož tam byly použity chemické zbraně. Šéf Bílého domu Barack Obama sice může omezený útok podniknout i bez schválení Kongresu, takto ale získá jeho akce větší legitimitu.

Zveřejnění videí má také napomoci Obamovi získat pro svůj plán omezeného útoku veřejnost, která, je, jak sám v sobotu v rozhlasovém projevu podotkl, unavená dekádou válek. Podle něj však Spojené státy nad takovýmto barbarstvím nemohou přivírat oči. [celá zpráva]

Americký prezident chystá před hlasováním v Kongresu mediální ofenzívu na podporu zásahu v Sýrii, s nímž většina americké veřejnosti podle průzkumů mínění nesouhlasí. V pondělí večer budou prezidentovy rozhovory se zpravodajskými moderátory vysílat všechny velké americké televize ABC, CBS a NBC i CNN a Fox News, sdělil v sobotu Bílý dům.Proti Obamovu plánu je část opozičních republikánů, ale nesouhlasí s ním ani mnozí demokraté, jejichž voliči jsou vesměs protiváleční, uvedla ČTK.

Bílý dům odmítá zveřejnit důkazy o vině Asada

Americká vláda vytrvale odmítá poskytnout médiím důkazy o odpovědnosti syrského režimu za srpnový chemický útok na předměstí Damašku, o nichž tvrdí, že je má k dispozici. Žádost agentury AP o satelitní snímky z místa incidentu úřady odmítly vyhovět, přestože v minulosti Pentagon s obrázky ze syrského bojiště nešetřil. Stejně americká oficiální místa reagovala i na žádost o přepis syrských odposlechů, které se údajně chemického útoku týkaly, napsala v neděli AP.

Bílý dům tvrdí, že má k dispozici odposlech rozhovorů vysokých syrských státních úředníků o chemických zbraních, i přepisy armádních rozkazů k přípravě na chemický útok. Vláda USA ale prohlašuje, že důkazy jsou tajné a poskytne je jen poslancům Kongresu na neveřejných zasedáních a hlavním americkým spojencům.

Americká vláda hovoří o 1429 mrtvých, stejně jako syrská opoziční koalice. Na žádost o konkrétní jména ale novinářům předala vláda jen seznam 395 mrtvých, mnohdy ale bylo uveden o jen křestní jméno nebo příslušnost k některé rodině.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

molekulární model nervového plynu Sarin

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Foto: Reuters

Syrský prezident Bašár Asad v parlamentu

Podle posledního průzkumu Reuters/Ipsos z počátku týdne se pro útok na Sýrii vyslovilo jen 19 procent dotázaných Američanů. Výsledky jsou zhruba stejné jako před týdnem, což znamená, že Obamův projev na podporu zásahu z minulé soboty na Američany příliš nezapůsobil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám