Hlavní obsah

Hodili to na ně, myslí si rodiče mladíků podezřelých z bostonského masakru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodiče Tamerlana a Džochara Carnajevových, kteří jsou podezřelí z odpálení náloží při bostonském maratónu, se domnívají, že vinu za atentát nese někdo jiný a na jejich syny to někdo nastražil. Anzor Carnajev hovořil pro televizi NBC a matku Zubeidat citují ruská média.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Lidé si natáčejí dům va Franklin Street, na jehož zahradě se Džochar Carnajev skrýval ve člunu.

Článek

„I kdybyste mě zabili, nikdy neuvěřím, že s tím mají něco společného,“ prohlásil Anzor Carnajev v telefonickém rozhovoru pro NBC News v dagestánské Machačkale. „Je to nesmysl. Nesedí to,“ uvedl otec podezřelých mladých mužů, z nichž starší 26letý přišel při přestřelce s policií o život a druhý byl o den později zadržen se zraněními, když se skrýval ve člunu na zahradě jednoho z domů ve Watertownu u Bostonu.

Anzor Carnajev pracoval v Dagestánu jako právník, v USA však vykonával práci automechanika. Podle NBC, která cituje ruská média, žijí oba rodiče v Machačkale.

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba policie při zatýkání podezřelého atentátníka

„Vrátil jsem se do vlasti, abych zde zemřel,“ uvedl otec bratrů. „Měl jsem hematom na mozku a myslel jsem, že je to můj konec. Ale nějak jsem se z toho dostal, v podstatě jsem vstal z mrtvých,“ řekl Carnajev v rozhovoru.

Foto: Julia Malakie, ČTK/AP

Tamerlan Carnajev (vlevo) s trofejí pro vítěze boxerské soutěže Nové Anglie o Zlatou rukavici 2010

Rodiče bratrů Carnajevových jsou přesvědčeni, že mladíci nemohli být strůjci smrtícího teroristického činu. „Někdo to na ně prostě hodil. Nevím kdo, ale udělal to. Hodili to na ně. A byli tak zbabělí, že chlapce zastřelili,“ řekl Carnajev agentuře Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah proti podezřelému atentátníkoviVideo: Reuters

„Je to nemožné, nemožné, aby udělali takové věci,“ prohlásila matka bratrů Zubeidat podle agentury Russia Today. „Jsem opravdu, opravdu přesvědčena, že to byla léčka,“ dodala.

Foto: ČTK/AP

Na snímku z videozáznamu je zraněný Džochar Carnajev, kterého převážejí do nemocnice.

Foto: Robin Young, ČTK/AP

Nedatovaná fotografie Džochara Carnajeva

„Vůbec jsme ho neznali“

Rodina Carnajevových, rodiče, dva synové a dvě dcery, odešli do Spojených států asi před deseti lety. Dostali občanství, starší Tamerlan jej měl teprve obdržet. Úřady na základě svědectví Džocharových přátel 19letého mladíka popsaly jako bezproblémového, prima kluka, který měl řadu přátel a pomýšlel na kariéru v medicíně.

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé oslavují v ulicích Bostonu dopadení Carnajeva

Tamerlan měl větší potíže se zařazením do americké společnosti. Jak se svěřil na sociálních sítích, svému okolí příliš nerozuměl. Přesto si v USA našel manželku, s Katherine Russellovou, která pracuje v agentuře starající se o děti, měl tříletou dceru.

„Naše dcera nyní ztratila manžela, otce svého dítěte. Ani se nesnažíme pochopit, jak se to stalo. Po hrůze Dne vlastenců (den, kdy se v Bostonu běžel maratón) víme, že jsme Tamerlana vlastně nikdy neznali,“ řekla tchyně zemřelého útočníka Judith Russellová.

„Byl to skvělý člověk, milý a milující muž,“ uvedla podle NBC na adresu svého bratra jeho sestra, televize však neupřesnila, o kterou sestru šlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám