Hlavní obsah

Bomby v Bostonu byly tlakové hrnce naplněné ložisky a hřebíky

– Boston • Aktualizováno

Nálože, jejichž výbuchy při maratónu v americkém Bostonu v pondělí zabily tři lidi včetně osmiletého chlapce, tvořily tlakové hrnce naplněné kovovými střepinami, hřebíky a kuličkovými ložisky. Americký prezident Barack Obama v úterý označil výbuchy za teroristický čin. Útok vyšetřuje jako teroristický akt i FBI. Žádné informace o možných pachatelích nebo směru vyšetřování úřady zatím nezveřejnily.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Bostonský policista střeží uzavřenou oblast po pondělním výbuchu náloží při maratónu.

Článek

Z informací vyšetřovatelů vyplývá, že byly použity podle všeho spíše slabší amatérsky vyrobené nálože, které byly umístěny blíže u země. Tvořily je tlakové hrnce obsahující velké množství kuličkových ložisek, která měla zasáhnout co nejvíce lidí. Vyplývá to z povahy zranění postižených osob, jak o nich referují americké zdravotnické zdroje, ale také očití svědci a vyšetřovatelé.

"Mnozí mají vážná zranění, většinou v dolní části těla," řekl lékař z Massachusettské všeobecné nemocnice, kde je osm pacientů na jednotce intenzivní péče. Uvedl, že v ranách měli hřebíky a střepiny, což naznačuje, že mohly být použité v náložích. Nejméně v deseti případech museli lékaři přistoupit k amputaci nohou.

Nejmenovaný zdroj seznámený s vývojem vyšetřování řekl agentuře AP, že šlo o šestilitrové tlakové hrnce, které byly ukryty v černých pytlích. Výbušniny byly položené na zemi a obsahovaly kovové střepiny, hřebíky a kuličková ložiska.

O vojenský materiál nešlo

Incident vyšetřují tři desítky policejních odborníků na trhaviny, kteří už předtím dospěli k závěru, že nešlo o silné trhaviny armádního typu, které se jen těžko shánějí. Vyšetřovatelé mají některé z částí bomb k dispozici, ale zatím ještě nevědí, jaká byla použita roznětka.

Richard DesLauriers z FBI, který vyšetřování vede, dodal, že na místě činu zasahuje 30 forenzních expertů. Odmítl se ale vyjádřit k jakýmkoliv otázkám ohledně vyšetřování i toho, kdo byl vyslechnut a jak složité byly bomby.

„Nemohu to komentovat, ale je důležité říci, že tu není žádná aktuální hrozba ani pro občany Bostonu, ani pro americkou veřejnost,“ řekl a dodal, že vyšetřování bude vedeno po celém světě.

Foto: Jessica Rinaldi, Reuters

Guvernér Massachusetts Devan Patrick naslouchá na tiskové konferenci agentovi FBI Richardovi DesLauriersovi

Na tiskové konferenci také padlo, že bomby byly jen dvě. Bylo sice zničeno několik podezřelých balíčků, ale v žádném nebyla nálož. Policie sdělila, že nikdo není ve vazbě.

Počet zraněných vzrostl

„Zraněných je přes 170, podle posledních čísel 176,“ řekl bostonský policejní komisař Edward Davis. Dodal, že číslo zahrnuje i ty, kteří byli převezeni do nemocnic na východním pobřeží USA, a nejen hospitalizované v Bostonu. V kritickém stavu zůstává 17 zraněných.

Davis také uvedl, že se nedají očekávat extrémně rychlé výsledky, protože vyhodnocení všech důkazů je velmi náročné a zabírá hodně času: „Je to největší místo činu v historii Bostonu. Místo činu původně zabíralo 15 bloků, snížili jsme to na 12 bloků a snažíme se otevřít tolik ulic, kolik je jen možné, a zpřístupnit tolik domů, kolik je jen možné, aby mohli obyvatelé žít své životy, ale bude to trvat ještě asi dva dny.“

Foto: Reuters

Nálože vybuchly ve chvíli, kdy část závodníků dobíhala do cíle.

Krátce po tiskové konferenci v Bostonu vystoupil americký prezident Barack Obama. Prohlásil, že šlo o teroristický čin a zdůraznil, že pachatel bude potrestán. Uvedl, že se nejprve musí zjistit, kdo útok provedl, zda jednotlivec, či skupina a proč, a že to ještě úřady nevědí.

"Kdykoli se bomby použijí s cílem zasáhnout nevinné civilisty, je to teroristický čin," podotkl prezident, který zároveň vyzval Američany k ostražitosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám