Hlavní obsah

Rozpočtové škrty ohrožují proces s bin Ládinovým zetěm

Washington

Newyorský proces s bývalým mluvčím teroristické sítě Al-Káida a zetěm Usámy bin Ládina Sulajmánem abú Ghajsem obviněným ze spiknutí s cílem zabíjet Američany by se mohl opozdit kvůli rozpočtovým škrtům. Upozornil na to během pondělního předběžného projednávání před federálním soudcem jeden z jeho obhájců.

Foto: Jane Rosenburg, Reuters

Abú Ghajt při slyšení u federálního soudu na Manhattanu

Článek

Proces s abú Ghajsem bude jedním z mála soudních řízení s vysokým představitelem Al-Káidy na americké půdě. Soudce Lewis Kaplan naznačil, že by si přál začátek vlastního procesu už v září. Ale jeden z úředně stanovených obhájců Martin Cohen upozornil, že kvůli nedávným rozpočtovým škrtům ve výši 5,1 procenta budou obhájci ex offo nuceni vybrat si na podzim "neplacenou dovolenou v trvání pěti a půl týdne", a tak sotva bude možné začít v září, spíše až v lednu 2014.

Soudce Kaplan sice označil celou záležitost za "ohromující", nicméně datum zahájení vlastního procesu ponechal otevřené.

Bin Ládinův zeť a duchovní si minulý měsíc při předběžném řízení u federálního soudu v New Yorku vyslechl obvinění z účasti na spiknutí s cílem zabíjet Američany. Tvrdil však, že je nevinný. V USA byl hledanou osobou kvůli údajné účasti na teroristických útocích na Spojené státy z roku 2001.

Sulajmán abú Ghajs byl už v lednu zatčen v Turecku kvůli nelegálnímu vstupu do země. Ankara ho ale nevydala do USA a nabídla jeho deportaci do Íránu nebo jiné země, kterou si vybere. Nakonec ho Turecko poslalo do Kuvajtu, při zastávce v Jordánsku ho ale zadrželi agenti CIA. Kuvajt abú Ghajsovi asi před deseti lety odebral občanství poté, co manžel bin Ládinovy dcery Fátimy natočil videa, na nichž obhajoval atentáty proti USA. Hrozil na nich také dalšími podobnými akcemi.

Sedmnáct let za plán útoku na náborovou kancelář

Soud v Seattlu na západě Spojených států odsoudil amerického radikálního muslima, který se svým společníkem plánoval útok na místní vojenskou náborovou kancelář. Walli Mujahidh (34) si má podle verdiktu odpykat 17 let za mřížemi. Jeho společník Abu Khalid Abdul-Latif (35) byl minulý měsíc v Los Angeles odsouzen k 18 letům vězení.

Dvojice chtěla na náborové centrum v Seattlu zaútočit s použitím kulometů a granátů. Mělo jít o odvetu za operace americké armády v Afghánistánu proti bojovníkům Tálibánu a teroristické sítě Al-Káida.

Policii přivedl na stopu informátor, který vypověděl, že mu Abdul-Latif nabídl účast na jednom útoku a chtěl po něm zbraně.

Bezpečnostní síly poté podezřelé odposlouchávaly a odhalily přípravy k útoku na náborové středisko. Když v červnu 2011 oba spiklenci přebírali kulomety, byli zatčeni.

Informátor, jinak recidivista a usvědčený sexuální násilník, dostal za spolupráci podle agentury 90 400 dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám