Hlavní obsah

Chlapec adoptovaný z Ruska prý v Texasu zemřel nešťastnou náhodou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Tříletý ruský chlapec, který byl podle ruských úřadů ubit adoptivní matkou v USA, zemřel podle amerických vyšetřovatelů ve skutečnosti nešťastnou náhodou na následky vnitřního krvácení, které si přivodil sám. Oznámil to podle agentury AP prokurátor texaského okresu Ector.

Foto: Kevin Bartram, Reuters

Článek

Zmocněnec ruského prezidenta pro práva dětí Pavel Astachov minulý měsíc tvrdil, že Maxim Kuzmin, jenž je v USA uváděn pod novým jménem Max Shatto, byl zabit svou náhradní matkou v Texasu. Na těle tříletého chlapce se totiž našly četné pohmožděniny na hlavě a na nohou a pitva odhalila i zranění břišní krajiny a vnitřních orgánů. Dříve prý matka chlapci podávala silné psychotropní preparáty.

Žalobce Bobby Bland však tvrdí, že podlitiny si chlapec způsobil sám. V jeho těle rovněž nebyly nalezeny stopy po lécích. Okresní šerif Mark Donaldson řekl, že vyšetřování případu ještě pokračuje.

Alan a Laura Shattovi Maxe a jeho bratra adoptovali loni na podzim. Laura Shattová úřadům řekla, že Maxe našla 21. ledna bez známek života v jejich domě v texaském Gardendale. Následně byl chlapec prohlášen za mrtvého.

Rusové už vydali na některé rodiče zatykače

Vlastní vyšetřování tohoto případu zahájili i ruští vyšetřovatelé. Ruské úřady už stíhají v nepřítomnosti několik amerických rodičů za smrt či sexuální zneužívání adoptovaných dětí z Ruska a taky na ně vydaly prostřednictvím Interpolu mezinárodní zatykače.

Maxův případ se Rusové snažili využít k ospravedlnění nedávno zavedeného zákazu adopcí ruských dětí do USA. Příslušný zákon byl pojmenován po Dimovi Jakovlevovi, který zemřel, protože ho adoptivní otec zapomněl v zavřeném automobilu v letním žáru. Z asi 60 000 adoptovaných ruských dětí údajně asi dvě desítky od roku 1996 zemřely vinou svých amerických rodičů.

Všeobecně se má za to, že ruský zákaz následoval jako odveta za americké sankce uvalené na ruské činitele, zapletené do porušování lidských práv.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám