Hlavní obsah

Muž se přiznal, že zaplatil za zabití saúdského velvyslance v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američan íránského původu Manssor Arbabsiar se ve středu před soudem v New Yorku přiznal ke spiknutí s cílem zabít saúdskoarabského velvyslance ve Spojených státech ve spolupráci s íránskými vojenskými představiteli. Soud o výši trestu, který může dosáhnout až 25 let vězení, rozhodne v lednu.

Foto: Jane Rosenberg, Reuters

Manssor Arbabsiar na kresbě ze soudní síně

Článek

Případ loni vyvolal diplomatický střet mezi Spojenými státy a Íránem. Íránské vedení popřelo, že by s případem mělo něco společného.

Arbabsiar se ve středu přiznal ke třem bodům obžaloby, podle níž se ve spolupráci s vysokými představiteli zvláštních jednotek íránských revolučních gard Al-Kuds snažil zosnovat zavraždění saúdskoarabského velvyslance v USA. Gardy jsou na americkém seznamu teroristických organizací.

Arbabsiarovo přiznání bylo do značné mír překvapením. Loni při předběžném slyšení před soudem v New Yorku řekl, že se cítí nevinen. Proces byl plánován na leden. Nyní soudce 23. ledna vynese výši trestu.

Podle obhajoby trpí depresivní mánií

Arbabsiarovi obhájci uvedli, že trpí depresivní mánií. Při středečním jednání působil nervózně, a když se ho soudce zeptal na věk, odpověděl: "Myslím, že 58 let."

Arbabsiar, který žil přes deset let v Texasu, uvedl, že loni odjel do Mexika a setkal se s mužem jménem Junior, kterého považoval za člena mexického drogového kartelu. Později se ukázalo, že Junior byl agentem amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Arbabsiar a jeho společníci chtěli velvyslance unést, ale Junior řekl, že bude snazší ho zabít. V rámci spiknutí chtěli velvyslance zabít bombou v jedné washingtonské restauraci.

Ve středu se také přiznal, že zaplatil jako zálohu za atentát 100 000 dolarů (1,9 miliónu korun), které dostal bankovním převodem ze zahraničí.

Arbabsiar byl zatčen loni v září na newyorském letišti JFK. Společně s Arbabsiarem je obviněn Íránec Gholám Šakurí, který je údajně členem vedení íránských revolučních gard. Podle vyšetřovatelů se skrývá v Íránu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám