Hlavní obsah

Republikáni lžou jako Goebbels, rozohnil se šéf demokratů

– Charlotte
Právo, Jiří Roškot

Do choulostivé hry se těsně před sjezdem demokratické strany v Charlotte v úterý zapletl její předseda John Burton. Přirovnal totiž kampaň republikánů k metodám šéfa nacistické propagandy Josefa Goebbelse a obvinil kandidáta na viceprezidenta Paula Ryana ze lži.

Foto: Profimedia.cz

John Burton

Článek

„Lžou. A nevadí jim ani to, že si to o nich lidé myslí. Josef Goebbels. Když lež opakujete, je to velká lež,“ prohlásil Burton na snídani s delegáty, a zopakoval to televizní stanici KCBS. Narážel tím na Goebbelsův výrok, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou. Reagoval tím na Ryanovo vystoupení na republikánském sjezdu na opačné straně Severní Karolíny.

„Nevidíme důkazy a fakta o tom, že jsou na tom lidé lépe,“ prohlásil Ryan nominovaný na viceprezidenta na Východokarolínské univerzitě s tím, že Obama nemůže stavět na svých výsledcích. „Chybějí mu nápady, a proto založí svou kampaň na závisti, rozdělení, pocitu marnosti a zlobě,“ řekl Ryan a jízlivě dodal, že „každý prezident od velké hospodářské krize mohl kandidovat na základě výsledků a říci ,Máte se lépe než před čtyřmi lety‘. S výjimkou Jimmyho Cartera a Baracka Obamy“.

Foto: Profimedia.cz

Paul Ryan

„To, co říká Paul Ryan, je nestoudná lež do tváře všem Američanům, a nevadí mu to, protože to zní dobře,“ konstatoval předseda demokratů Burton. Vedení Obamovy kampaně se od narážky na Goebbelse distancovalo a Burton se napůl omluvil s tím, že rivaly z nacismu neobvinil.

Obama mezitím v rozhovoru, který odvysílala odbočka stanice CBS v Coloradu, kde prezident byl, dostal otázku, jakou známku by sám sobě dal, pokud jde o potíže ekonomiky, na jejichž nápravu měl tři a půl roku.

„Řekl bych neúplnou známku,“ odpověděl Obama, který žádá voliče o další čtyři roky v úřadě, aby mohl – jak říká – práci dokončit.

Reklama

Výběr článků

Načítám