Hlavní obsah

Americké vlajky na Měsíci pořád stojí, spadla jen ta Armstrongova

Tyče s vlajkami Spojených států, které na Měsíci zanechaly posádky expedic Apollo, na měsíčním povrchu stále stojí. Výjimkou je vlajka, kterou tam zanechali po svém přistání Neil Armstrong a Buzz Aldrin z Apolla 11. Ukázaly to série snímků pořízených v různou dobu sondou LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter), informovala v pondělí stanice BBC.

BEZ KOMENTÁŘE: Armstrong vztyčil na Měsíci vlajku USA jako první

 
Článek

„Ze snímků je patrné, že tyče s americkými vlajkami tam stále stojí, protože vrhají stíny na všechny strany. Kromě vlajky Apolla 11. Osobně jsem byl trochu překvapen, že přežily nehostinné ultrafialové záření a teploty na měsíčním povrchu. Je ale otázkou, jak vypadají, zda jejich barvy zcela nevybledly,“ prohlásil zástupce Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Mark Robinson.

O tom, že vlajka expedice Apollo 11 spadla, informoval už člen expedice Buzz Aldrin. Podle něj ji srazil proud z trysky při odletu.

Foto: NASA

Snímek místa přistání Apolla 17. V okénku vlevo dole je ve čtyřnásobném zvětšení patrná vlajka (vlevo) a její stín (vpravo).

NASA provozovala program Apollo v 60. a 70. letech. Jejím cílem bylo dostat prvního člověka na Měsíc, což se 20. července 1969 podařilo, když na měsíčním povrchu stanuli Armstrong s Aldrinem ze zmíněného Apolla 11. Do roku 1972 přistálo na Měsíci ještě pět expedic, přičemž se po něm prošlo celkem 12 astronautů. Každá mise Apolla umístila v místě přistání vlajku USA.

Sonda LRO začala zkoumat povrch Měsíce v září 2009. Hledá především minerály a další zdroje, a tedy místa pro budoucí mise. Pořízená data mají také sloužit k vypracování dosud nejpodrobnější mapy měsíčního povrchu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám