Hlavní obsah

Za 33 let vězení pro lékaře sníží USA pomoc Pákistánu o 33 miliónů

Washington

Výbor amerického Senátu ve čtvrtek rozhodl snížit pomoc Pákistánu o 33 miliónů, protože poslal na 33 let do vězení lékaře Šakila Afrídího, jenž pomohl dopadnout Usámu bin Ládina. Výbor rozhodl, že za každý rok vězení pro doktora se Islámábádu sníží pomoc o milión dolarů, uvedla BBC.

Foto: Geo, Reuters

Šakil Afrídí

Článek

"Potřebujeme Pákistán, Pákistán potřebuje nás, ale nepotřebujeme Pákistán, který hraje na dvě strany a nevidí spravedlnost v tom, že se dočkal konce Usáma bin Ládin," řekl republikánský senátor Lindsey Graham. Pákistán rovněž označil za schizofrenního spojence.

Podobně tvrdě mluvil i demokrat Patrick Leary: "To je jako Alenka v říši divů. Jestliže tohle je spolupráce, nechtěl bych vidět to peklo (pákistánské) opozice (vůči nám)."

O 33 miliónů bude snížena miliardová pomoc, která půjde do Pákistánu v příštím roce.

Rozhodnutí výboru přichází poté, co se škrty pomoci přišel Bílý dům.

Foto: Geo, Reuters

Šakil Afridi na archivním videu, kde hovoří o očkování proti dětské obrně.

Trest po Afrídího, který pomohl najít bydliště bin Ládina a ověřit, že se skutečně může skrývat v domě v Abbottabádu, Spojené státy pobouřil. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová uvedla: "Spojené státy nevaří, že je jakýkoli důvod pro držení doktora Afrídího ve vězení. Litujeme, že byl odsouzen i tvrdosti jeho trestu."

Afrídího soudili v okrese Chajbar podle místního kmenového soudního systému, kdy se nemohl hájit. [celá zpráva]

Afrídí pomohl Američanům získat prostřednictvím smyšleného očkovacího programu DNA z bin Ládinova domu. [celá zpráva]

Pákistán vnímá akci USA, při které komando bin Ládina zabilo, jako porušení své svrchovanosti. Napjaté jsou i vztahy kvůli náletům amerických bezpilotních letadel na kmenová území, kde útočí na islámské radikály z Tálibánu a Al-Káidy a kvůli podezření, že pákistánská tajná služba pomáhá síti Hakkání, která útočí v Afghánistánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám