Hlavní obsah

V Texasu popravili nevinného muže, zjistil po 23 letech tým právníků

Novinky, rei
Washington

V americkém státě Texas v roce 1989 popravili nevinného muže. Zjistil to výzkumný tým kolem profesora práva na Kolumbijské univerzitě Jamese Liebmana. Carlos de Luna byl usmrcen injekcí kvůli selhání vyšetřovatelů i obhajoby. O případu informoval server Huffington Post.

Foto: Human Rights Law Review

Carlos De Luna

Článek

Carlose popravili za ubodání ženy na čerpací stanici ve městě Corpus Christi. Od začátku tvrdil, že je nevinný. "Vypadalo to jako běžný případ, my jsme ale zjistili, že tvrzení o nevině mělo pevný základ," řekl Liebman.

Vražda Wandy Lopezové z roku 1983 vzbudila velkou pozornost místních médií. Policie případ vyhodnotila jako důsledek nevydařeného loupežného přepadení. Vyšetřovatelé měli také k dispozici telefonát na tísňovou linku. Čerpadlářka na noční směně v telefonu křičela a žadonila na útočníkovi, aby její život ušetřil.

Tehdy dvacetiletý De Luna byl dopaden nedaleko benzínky. Před policisty se schovával pod autem. V kapse měl ruličku bankovek v hodnotě 149 dolarů.

Úryvek z rozhovoru s Carlosem de Lunou ve vězení

Pro policii nebyl neznámou osobou, už dříve měl oplétačky se zákonem a byl zatčen za loupež, pokus o znásilnění a krádež. Případ se zdál jednoduchý a jasný, zvlášť, když na Carlose ukázalo několik svědků z benzínové stanice. Jeden uvedl, že ho před ní viděl s nožem, další potvrdili, že útočník prchající z místa činu vypadal jako De Luna. Ten ale tvrdil, že celou dobu seděl v baru přes ulici, z něhož později utekl, když slyšel policejní sirény.

"Kdyby bylo dnes nějak možné začít nový proces, porota by ho zprostila obvinění," tvrdí nyní Richard Dieter, ředitel střediska zabývajícího se v USA problematikou trestu smrti. Doplnil, že nelze se stoprocentní jistotou tvrdit, že De Luna byl bez viny, nicméně je to více než pravděpodobné.

Oblečení měl čisté

Výzkumníci vedeni profesorem Liebmanem zjistili, že výpovědi svědků byly v rozporu. Jelikož na místě činu byla krev i na stěnách a na podlaze se našel krvavý otisk boty, měl by vrah krev oběti na kalhotách a botách. Oblečení De Luny bylo ale čisté. Vyšetřovatelé navíc později ignorovali tipy o přítomnosti De Lunova kamaráda Carlose Hernandeze u benzínky. Hernandez měl pověst násilníka a za vraha ho po delším mlčení označil i De Luna. Obhájci mu ale nepomohli, Hernandeze se ani nepokoušeli najít.

Policisté i soud podle Liebmana navíc nevedli o případu řádně záznamy, z dokumentů není ani patrné, zda byly na místě činu ukradeny nějaké peníze. K nepoužití jsou i otisky prstů ze smrtící zbraně a krabičky cigaret nalezené u zavražděné; byly sejmuty nedbale, tvrdí výzkumníci.

Americký Nejvyšší soud obnovil trest smrti roku 1976. Od té doby bylo v USA vykonáno 1 295 poprav. Nejvíc jich bylo právě v Texasu, a to 482. "Je spousta podobných případů možné neviny, na které se nikdo nikdy nepodíval," řekl k tomu Liebman.

 Vrah je po smrti

Hernandez přitom měl časté konflikty se zákonem, mimo jiné i kvůli tomu, že ohrožoval lidi nožem. Jen zřídka se ale dostal do vězení, což Liebmanův tým vysvětluje tím, že Hernandez zřejmě byl policejním informátorem.

Podle výpovědí svědků, s nimiž mluvil Liebmanův tým, se Hernandez dokonce vychloubal tím, že Lopezovou zavraždil. Uváděl rovněž, že za vraždu skončil ve vězení jeho jmenovec DeLuna. V roce 1989, jen pár měsíců před DeLunovou popravou, byl Hernandez odsouzen k deseti letům vězení za pokus o vraždu Diny Ybanezové, kterou rovněž napadl nožem. Ani tento případ si ale nikdo nespojil s tím, za který byl odsouzen DeLuna.

Hernandez zemřel ve vězení v roce 1999. V tu dobu si odpykával nový trest za napadení sousedů dlouhým řeznickým nožem.

Reklama

Výběr článků

Načítám