Hlavní obsah

Al-Káidu rozložila bezpilotní letadla. Uznal to i bin Ládin

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Poradce amerického prezidenta pro boj s terorismem John Brennan v pondělí poodhalil, jak klíčový význam pro postupnou likvidaci Al-Káidy měla bezpilotní letadla. Prezident Barack Obama si přeje, aby byl svět více informován o jejich využití. Donedávna USA jejich nasazení proti teroristům v Jemenu a v Pákistánu nekomentovaly.

Foto: Profimedia.cz

Bezpilotní letoun Predator

Článek

Brennan o významu bezpilotních letadel promluvil před experty ve Washingtonu v Mezinárodním centru Woodrowa Wilsona při příležitosti prvního výročí od zabití šéfa Al-Káidy Usámy bin Ládina. Toho zlikvidovalo komando speciálních sil proto, aby bylo získáno jeho tělo, ultramoderní bezpilotní letadlo však bylo použito při průzkumu domu z velké výšky. Sám bin Ládin si ve svých poznámkách stěžoval, že Američané likvidují pomocí bezpilotních letadel vysoké velitele Al-Káidy tak rychle, že je nestačí nahrazovat.

Obhajoba útoků po celém světě

Washingtonský zpravodaj BBC Paul Adams připomenul, že to není poprvé, kdy Obamova vláda oficiálně připustila nálety bezpilotních letadel. Brennan však zašel mnohem dál; obhajoval kontroverzní použití zbraně, která se používá k útokům v zemích, s nimiž USA nejsou ve válečném stavu.

Foto: Kevin lamarque, Reuters

Obamův poradce pro boj s terorismem a bezpečnost John Brennan popisuje průběh zásahu

Podle Brennana jsou útoky legální, etické, nutné a vyvážené. Podnikají se s mimořádnou péčí a velkou rozvahou zejména v případě, že jsou nasazeny proti občanům USA. Narážel na zářijový nálet, při němž byl v Jemenu zabit Američan jemenského původu Anwar al-Awlakí, který v Jemenu žil a naplánoval tam několik útoků proti USA. Útok bezpilotního letadla však stojí i za smrtí velitele pákistánského Tálibánu.

Brennan sdělil, že většina útoků je podnikána se souhlasem místní vlády, i když Pákistán to popírá a tvrdí, že k nim nikdy souhlas nedal.

Rána po Al-Káidu

Brennan zdůraznil, že použití bezpilotních letadel vedlo k tomu, že jádro Al-Káidy ztratilo svůj význam. Nálety bezpilotních letadel podle něj zlikvidovaly stovky teroristů v Afghánistánu, Pákistánu i v Jemenu.

Z komunikace, kterou bin Ládin vedl z domu v Abbottabádu, kde se ukrýval, i z jeho deníku je jasné, že útoky představovaly citelnou ránu. "Stručně, Al-Káida utrpěla těžké ztráty a bin Ládin to věděl. V dokumentech, které jsme zabavili, připustil katastrofu za katastrofou," řekl Brennan. Podle něj budou tyto dokumenty brzy zveřejněny.

Brennan nicméně připustil, že si tyto útoky vyžádaly také mnoho obětí z řad civilistů.

Útoky mají i mnoho kritiků

Útoky jako nelegální odsoudila Hina Shamsiová, které stojí v čele americké unie občanských práv. Podle ní jeho řeč ukázala, že úřady "jdou velmi daleko za to, co akceptuje mezinárodní právo".

Zlikvidovaní velitelé Al-Káidy

Usáma bin LÁDIN (10. března 1957 - 2. května 2011) - vůdce a zakladatel Al-Káidy získal první bojové zkušenosti v Afghánistánu, kde bojoval proti Sovětům. Svatou válku vyhlásil Západu po vypuknutí války v Perském zálivu. Stál za útoky na New York a Washington z 11. září 2001, ale spojován ale byl i s řadou dalších teroristických akcí v Africe, Asii, Blízkém východě i Evropě. Žil v Súdánu, odkud se přemístil do Afghánistánu. Při americké invazi do Afghánistánu unikl z obleženého jeskynního komplexu Tora Bora. Poslední léta se skrýval v Pákistánu. Zabilo ho americké komando v domě v pákistánském Abbottábádu.

Muhammad ÁTIF (1944 - 17. listopadu 2001) - Egypťan a pravá ruka šéfa teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina v otázkách bezpečnosti je považován za jednoho z hlavních organizátorů teroristických útoků z 11. září 2001. Hledán byl i kvůli pumovým útokům na americká velvyslanectví v Africe v roce 1998. Byl zabit při americkém náletu.

Mustafá abú JAZÍD alias MASRÍ (17. prosince 1955 - 21. května 2010) - Egypťan, který od roku 2007 velel oddílům Al-Káidy v Afghánistánu. Byl vězněn v souvislosti s vraždou egyptského prezidenta Anvara Sadata. Působil rovněž v Pákistánu a Súdánu, kde měl na starost finance Al-Káidy; v prosinci 2007 se přihlásil k odpovědnosti za atentát na pákistánskou expremiérku Bénazír Bhuttovou. Byl zabit při leteckém útoku v Pákistánu.

Lais LIBÍ (asi 1967 - 29. ledna 2008) - Libyjec, mudžáhid z doby sovětské okupace Afghánistánu a také jeden ze zakladatelů skupiny, která chtěla svrhnout Muammara Kaddáfího v Libyi. Později byl jedním z vůdců Al-Káidy v Afghánistánu a velitel výcvikového tábora; byl hlavní osobou spojující Al-Káidu s Tálibánem. Zabit při náletu bezpilotního letounu v Pákistánu.

Attíja Abdar RAHMÁN (asi 1970 - 22. srpna 2011) - Libyjec, který se k bin Ládinovi připojil jako mladík v boji proti Sovětům v Afghánistánu. Zakladatel Al-Káidy jej jako svého posla vyslal do Íránu. Fungoval jako výkonný velitel Al-Káidy a udržoval kontakty.  Zabit americkým bezpilotním letounem v Pákistánu.

Abú Músá ZARKÁVÍ (20. října 1966 - 7. června 2006) - Jordánec byl považován za lídra protiamerického odporu v Iráku. Zabit při náletu v severoiráckém městě Bákubá.

Ajúb MASRÍ (asi 1968 - 18. dubna 2010) - Egypťan, který se po smrti Músy Zarkávího stal vojenským lídrem irácké odnože Al-Káidy. Zahynul spolu s dalším vysokým činitelem irácké Al-Káidy Umarem Bagdádím u města Tikrít při společné operaci iráckých a amerických sil.

Anwar al-AWLAKI (21. dubna 1971 - 30. září 2011) - Američan jemenského původu a radikální islamistický kazatel byl považován za duchovního vůdce Al-Káidy na Arabském poloostrově. Zabit ve východním Jemenu při úderu bezpilotního letounu.

(ČTK)

"Jsme přesvědčeni, že jen málo věcí je tak nezpečných jako tvrzení, že by vláda mohla být schopna zabíjet lidi kdekoli na světě a to včetně svých občanů na základě důkazů, které nikdy nebyly ani předtím, ani potom předloženy soudu," řekla Shamsiová.

Reklama

Výběr článků

Načítám