Hlavní obsah

USA testovaly na vojácích toxiny. Kdo odmítl, šel sedět

Právo, CNN, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frank Rochell si musel břitvou z rukou odřezávat štěnice. Stalo se to při jednom experimentu v armádním výzkumném centru v marylandském Edgewoodu, kam se přihlásil jako dobrovolník, ale stal se pokusným králíkem k testování chemických a biologických látek.

Foto: Goran Tomasevic , Reuters

Američtí vojáci. Ilustrační foto

Článek

Tuto neslavnou kapitolu amerických ozbrojených sil nyní znovuotevřela reportáž televize CNN. Rochellův tehdejší vrstevník vojín Tim Josephs tam přijel v roce 1968 rovněž jako dobrovolník na dva měsíce, a v domnění, že se bude zkoušet nová vojenská výstroj.

Těšil se, že bude mít třídenní víkendy blíž svého domova. „Jenže Edgewood nevypadal jako vojenská základna, ale spíš jako nemocnice,“ řekl s tím, že když druhý den vyplňoval formality, měl na sobě personál bílé pláště, a důstojník mu řekl natvrdo: „Přihlásil jste se dobrovolně a uděláte to. Když ne, půjdete do vězení. A do Vietnamu půjdete tak jako tak – před tím, nebo potom!“

Testy začaly hned. „Někdy to byla injekce, jindy pilulka,“ vzpomínal. Nevěděl přitom, co mu vpravují do těla, protože látky měly jen číselná označení.

Nyní 63letý Josephs si je jist, že pokusy mu podlomily zdraví. Už pár dní před koncem jeho dobrovolnického pobytu v Edgewoodu ho hospitalizovali se symptomy Parkinsonovy nemoci. Když odešel na základnu v Georgii, řekli mu, aby o Edgewoodu nikomu nic neříkal.

Náhrada bez zmínky o středisku Edgewood

Po službě na letecké základně v Thajsku a odchodu do civilu se v druhé polovině 70. let oženil, ale s manželkou radši nechtěli mít děti. Jako padesátníkovi mu diagnostikovali parkinsona, musel do předčasného důchodu. Léky ho měsíčně stály dva tisíce dolarů.

Teprve loni mu ministerstvo pro záležitosti veteránů přiznalo 40procentní neschopnost za to, že byl v Thajsku vystaven jedu Agent Orange, který Američané rozprašovali nad vietnamskou džunglí. Jakákoli zmínka o Edgewoodu ale chyběla, uvedla CNN.

V Edgewoodu se na lidech v letech 1955–75 zkoušelo kolem 250 chemických a biologických látek včetně plynu VX.

Tato praxe s obměnou přežívá dodnes, zjistily v roce 2008 list The Washington Times a televize ABC. Stovky veteránů vracejících se z Afghánistánu či Iráku, z nichž mnozí trpí posttraumatickým stresem, jsou za menší finanční částky získávány k testování nových léků s nebezpečnými vedlejšími účinky. Tehdy se do toho vložil i Barack Obama ještě jako senátor.

Například při testování protikuřáckého přípravku Chantix trvalo ministerstvu pro veterány tři měsíce, než dobrovolníky upozornilo na možné zdravotní důsledky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám