Hlavní obsah

V USA se nedohodli na škrtech, vládě opět hrozí, že bude na suchu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Vládě Spojených států opět vážně hrozí, že jí dojdou peníze, uvedla CNN. Superkomise se nedohodla na škrtech, které podmiňují uvolnění dalších peněz. V létě se demokratům nepodařilo dostatečně zvýšit strop výdajů s tím, že zvýšení bude ve dvou etapách a druhá měla následovat po nalezení dalších možností úspor.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Úspory měl najít speciální „supervýbor“, v němž byly zastoupeny obě hlavní politické strany. Seškrtat se mělo 1,2 biliónu dolarů. Poradci z obou stran, tedy republikánské i demokratické, už naznačili, že výbor nyní jen jedná o tom, jak oznámit, že neuspěl.

„Vypadá to, že nebylo dosaženo žádné dohody,“ řekl CNN jeden z demokratů. „Nemyslím si, že se dohodli, co budou dělat,“ dodal ještě republikán. Členové výboru řekli, že mezi nimi byla velká propast v názorech.

Problémem bylo, že republikáni za žádnou cenu nechtěli zvedat daně. Demokraté tvrdí, že na republikány příliš tlačili bohatí lobbisté.

Jen republikánský senátor Pat Toomey řekl, že ale ještě naděje je, i když věci nevypadají dobře: „Je tu pořád možnost, na stole je plán, že by se dosáhlo aspoň polovičního cíle." Nepřiblížil ale, jak má vypadat.

V každém případě je ale ohroženo financování vlády. Podobný problém vedl v létě k prudkému propadu akciových trhů a růstu ceny zlata. To ještě ale nebyly tak rozkolísané evropské trhy kvůli šířící se dluhové krizi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám