Hlavní obsah

Obama jmenoval novým šéfem své kanceláře bankéře

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama ve čtvrtek jmenoval novým šéfem své kanceláře Williama Daleyho. Jmenování muže, který dosud působil jako bankéř, je hodnoceno jako snaha posílit řady proti republikánům, kteří nově ovládají většinu ve Sněmovně reprezentantů a kritizují prezidenta za levicovost.

Článek

„Je to zkušený úředník, vlastenec, můj přítel,“ uvedl Daleyho během tiskové konference Obama a dodal, že Daley je navíc stejně jako on ze Chicaga.

Dvaašedesátiletý Daley je synem bývalého starosty města Richarda Daleyho. Město navíc v současnosti už přes dvacet let vede jeho bratr, rovněž Richard.

Daley, který v posledních letech pracoval jako přední manažer banky JP Morgan Chase a předtím kromě jiného byl ministrem obchodu za prezidenta Billa Clintona, Obamovi slíbil, že jej ani národ nezklame.

V Obamově Demokratické straně reprezentuje názorový proud umírněného středu. V jeho jmenování je nepochybně snaha přiblížit se republikánům kritizujícím prezidenta za údajnou jeho přílišnou levicovost.

Foto: Profimedia.cz

William Daley s prezidentem Barackem Obamou

Prezident navíc bude muset s republikány více jednat. Demokraté vůči nim v listopadových volbách utrpěli ztráty, přičemž přišli o většinu ve Sněmovně reprezentantů. Republikánští zákonodárci se už chystají změnit zdravotní reformu, kterou Obama loni prosadil. Podle některých je to jen gesto, kongresmani ale tvrdí, že mají dostatečnou podporu i v Senátu a prezidentovo veto dokáží přehlasovat. [celá zpráva]

Daley ve funkci nahradil Rahma Emanuela, který kandiduje na starostu Chicaga. [celá zpráva]

Prezidenta v uplynulých měsících opustilo množství spolupracovníků. Jako poslední tento týden ohlásil odchod mluvčí Bílého domu Robert Gibbs. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám