Hlavní obsah

Americký protidrogový úřad DEA se mění ve špionážní službu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký úřad pro potírání drog DEA se podle diplomatických depeší uniklých na server WikiLeaks mění ve zpravodajskou službu s globální působností, která může snadno překročit sféru boje proti šíření narkotik. Ve třetím světě rostou tlaky místních vlád na využití DEA k potlačování místní opozice a k odposlouchávání politiků. Informoval o tom list New York Times.

Foto: Reuters

Drogy zadržené DEA

Článek

V uniklých depeších se objevují šokující informace nejen o prorůstání narkomafie do státních špiček rozvojových zemí. DEA má nyní 87 kanceláří v 63 zemích a úzkou spolupráci s vládami, které drží zpravodajskou službu CIA na distanc. Úřad má přístup i k vládám, které mají špatné vztahy s USA, což je případ Venezuely a Nikaraguy.

Ačkoli New York Times tvrdí, že se DEA občas pohybuje na hranici rámci své působnosti, důkazy o tom nepřináší. Depeše vypovídají pouze o pokusech místních vlád využít úřad pro posílení vlastních pozic.

V Panamě byla například zachycena urgentní zpráva prezidenta poslaná na Blackberry amerického velvyslance. Požaduje v ní, aby DEA šla po jeho politických odpůrcích. „Potřebuji pomoci s odposlechem telefonů,“ píše se ve zprávě přímo.

Panamský prezident Ricardo Martinelli chtěl, aby mohl využívat program nahrávání hovorů Matador proti svým levicovým odpůrcům, kteří jej údajně chtěli svrhnout. Spojené státy v této souvislosti vyjádřily obavu, že majitel supermarketů Martinelli (prezident) „nedělá rozdíl mezi legitimními cíli ohrožujícími bezpečnost a politickými odpůrci".

Uražený prezident pak vydíral, že by mohl nechat schválit záklon, který by ukončil spolupráci DEA a speciálních jednotek.

DEA tvrdě odmítla i další žádosti. Paraguajská vláda chtěla, aby jí pomohla sledovat vzbouřeneckou levicovou skupinu Paraguayskou lidovou armádou EPP. DEA řekla ne. Paraguajský ministr vnitra Rafael Filizzola pak ukřivděně uvedl: “Boj s narkomafii je důležitý, ale ta nechce svrhnout naši vládu, to by EPP mohla.“

Otázkou je, kdo je lepší. Depeše z Barmy ukazují, že na drogách se obohacuje nejen junta Thana Šweje, ale i opozice.

Neúspěchy

Ve Venezuele se do DEA infiltrovala místní tajná služba a, prováděla sabotáže a najala si hackera, který se dostal do pošty amerického velvyslanectví.

V Mexiku a v Afghánistánu byli agenti DEA zlikvidováni.

Narkomafie ovládá státní aparát

Nové informace jen potvrzují předchozí zprávy z uniklých depeší, že v některých zemích narkomafie prorůstá do státní správy. Platí to zejména na západě Afriky. [celá zpráva]

V Sierra Leone bylo podle depeší zastaveno stíhání jednoho z drogových králů pašujících kokain, když ministr spravedlnosti požádal o úplatek ve výši 2,5 miliónu dolarů.

V Guineji se ukázalo, že jeden z velkých narkobaronů je synem prezidenta. Když policisté přišli zničit velké množství zabavené drogy, byla už nahrazena moukou.

Šéfové mexické armáda zase soukromě žádali o bližší spolupráci s DEA, protože neměli velkou víru v mexické policejní síly.

Reklama

Výběr článků

Načítám