Hlavní obsah

Spor Schwarzenberga a Klause o velvyslance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Český prezident Václav Klaus je ve při s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem kvůli jmenování jednoho velvyslance. To komplikuje i jmenování dalších velvyslanců. Dosud kvůli tomu není jmenován český ambasador v USA. V sobotu to uvedli oba politici, kteří jsou v USA.

Foto: Milan Malíček, Právo

Václav Klaus ve chvíli, kdy jmenoval Karla Schwarzenberga šéfem diplomacie.

Článek

Klaus uvedl, že v pondělí jednal se Schwarzenbergem a předsedou vlády Petrem Nečasem o "balíčku" osmi velvyslanců. U většiny jmen panuje shoda, například právě ohledně jména nového reprezentanta v USA. Novým velvyslancem v USA se ale zřejmě stane Petr Gandalovič, o němž se delší dobu spekuluje.

"Problém je, že spor se vede o některé jiné jméno uvnitř toho balíčku, a já jsem sice proti, ale pan ministr zahraničí by byl strašně rád, kdyby byl schválen celý ten balíček najednou, a ne abychom vyzobávali jednotlivce," řekl Klaus.

Dodal, že ze Schwarzenbergovy strany je to racionální strategie. "Já samozřejmě jsem mu říkal, vždyť to není potřeba, vždyť to je jedno, vezměte toho jednoho, předložte to vládě, vláda to schválí, dáte mně to k podpisu, já to schválím a budeme tady mít velvyslance," podotkl Klaus.

"Ještě jsme nenašli úplné souznění, to je pravda," poznamenal pouze Schwarzenberg.

Do USA asi Gandalovič

Šéf české diplomacie odpověděl, že Gandalovič je vážný kandidát na post velvyslance v USA, ale že ještě musí "proběhnout jisté řízení" a pak jej asi navrhne.

Klaus předtím jeho jméno nechtěl potvrdit. Řekl pouze, že Gandalovič "byl žhavým kandidátem" a "šanci má".

Schwarzenberg nicméně poznamenal, že se jmenováním nového českého velvyslance ve Spojených státech rozhodně nespěchá. "Nesmíte zapomenout, jak dlouho už tady v Čechách nemáme amerického velvyslance, tak nevidím, proč já bych měl pospíchat," řekl ministr zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám