Hlavní obsah

Al-Káida v Pákistánu je pro USA největší hrozbou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Navzdory tomu, že al-Káida utrpěla v roce 2009 řadu ran, podle zprávy výroční americké vlády o terorismu zůstává největší hrozbou pro americká zájmy právě al-Káida v Pákistánu a její dceřiné organizace v Africe, píše BBC. Útoky sítě nyní plánuje Saúdský Arab, který žil v USA.

Foto: Profimedia.cz

Vůdce organizace Al-Káida Usáma bin Ládin na archivním snímku z Afghánistánu

Článek

Zpráva uvádí, že se al-Káida dokázala přizpůsobit, takže je stále hrozbou, i když počet teroristických útoků na celém světě poklesl za tři roky o šest procent. "Al-Káida prokázala, že je adaptabilní a přizpůsobivou teroristickou skupinou, jejíž touha zaútočit na Spojené státy a americké zájmy v zahraničí zůstává silná," uvádí zpráva..

Dokáže vytvářet nové pobočky nahrazující stávající. Nebezpečí představuje i možnost, že rekrutuje Američany a Evropany. Podle zprávy největší nebezpečí přichází z Pákistánu, kde v provincii Chajbar Pachtunchvá vzrostl počet buněk al-Káidy z 16 v roce 2004 na loňských 940, a v Jemenu. Ranou pro ni ovšem bylo, že podnikla útoky i na muslimy, což jí přitížilo v očích souvěrců.

Teroristické útoky ve světě
RokPočet útokůPočet obětí
200614 44322 736
200910 99914 971

Zpráva zmiňuje především neúspěšný atentát z 25. prosince, kdy se Nigerijec pokusil odpálit bombu v letadle nad Detroitem. [celá zpráva] Ukázalo se tak jasné podcenění nebezpečí ze strany al-Káidy na Arabském poloostrově a v Levantě.

Zmiňuje i nebezpečí al-Káidy v islámském Magribu, která podnikla mnoho únosů v Mauritánii, Nigeru a Mali. Napsledy zabila uneseného Francouze. [celá zpráva]

Zdůrazněno je i nebezpečí ze strany radikální skupiny al-Šabáb v Somálsku, i když je označováno spíše za spojence než odnož sítě.

Útoky al-Káidy plánuje člověk, který žil v USA

Nebezpečí plynoucí od lidí, které získá al-Káida v zahraničí, dokumentuje agent FBI zaměřený na potírání terorismu Brian LeBlanc. Uvedl pro tiskovou agenturu AFP, že pětatřicetiletý Saúdský Arab Adnan Šukrídžuma, který nyní plánuje útoky teroristické sítě po světě, od roku 1995 žil na Floridě, kam se jeho otec přestěhoval za prací.

Šukrídžuma se podle něj podílel na plánování neuskutečněného útoku na metro v New Yorku v roce 2009 a zřejmě plánoval i útoky v Norsku a Velké Británii. Podle FBI je tento Saúdský Arab ve stálém kontaktu s vedením al-Káidy včetně Usámy bin Ládina.

"Zvažuje útoky na Spojené státy a další západní země," uvedl o Šukrídžumovi LeBlanc. Podle něj je Šukrídžuma jediným lídrem al-Kájdy, který měl v minulosti povolen trvalý pobyt v USA nebo měl zelenou kartu - přistěhovalecké vízum do USA. Zná prý tudíž dobře americkou společnost a prostředí a umí se v něm dobře orientovat.

Zahraniční sponzoři terorismu

Za hlavního sponzora terorismu je považován nadále Írán. Dále jej podle zprávy sponzorují Kuba, Sýrie a Súdán.

Reklama

Výběr článků

Načítám