Hlavní obsah

Skočil jsem po něm a oheň uhasil, popsal muž, který přemohl teroristu

Novinky, Alžběta Trousilová
Detroit

Jasper Schuringa, který letěl v pátek z nizozemského Amsterodamu do amerického Detroitu byl jedním z těch, kdo přemohli mladého Nigerijce, který se v letadle pokusil chvíli před přistáním odpálit výbušninu. CNN popsal, jak se muž snažil výbušninu podpálit.

Článek

Muž seděl za třiadvacetiletým Nigerijcem Umarem Abdulmutallabem. Popsal, že nejprve bylo slyšet ránu. "Všichni se lekli a během několik vteřin se objevil záblesk a začalo hořet," popsal Schuringa.

Přišlo mu prý divné, že muž na místě, kde se ozvala rána podobná výbuchu petardy, se nehýbe, ačkoliv lidé kolem panikaří. Přeskočil jednoho člověka a vrhl se na sedadlo, kde seděl Nigerijec. Viděl, že muž mezi stehny drží nějakou věc, která hořela. "Vzal jsem mu to, snažil jsem se to uhasit, a pak to zahodil," řekl. Sám má prý popálené ruce, není to ale nic vážného.

Pak prý vzal muže a táhl ho do přední části letadla. Posádka letadla pak muže spoutala. Abdulmutallab se prý nebránil, choval se jako omráčený. Má popáleniny třetího stupně v oblasti stehen.

CNN poznamenala, že se jí nepodařilo nijak ověřit, zda Schuringa říká pravdu, a je opravdu tím, kdo oheň zneškodnil.

Cestující v USA chtěl odpálit letadlo, nálož ale selhalaVideo: ČTK

Vazby na al-Kájdu

Abdulmutallaba mezitím vyslechla FBI. Krátce po zatčení tvrdil, že má vazby na al-Kájdu a vyšetřovatelé zjistili, že je v databází lidí podezřelých ze spolupráce s teroristy. Nepovažovali ho ale za nijak zvlášť nebezpečného, na listině těch, kteří mají zakázáno cestovat letadlem, nebyl.

Během výslechu ale muž spolupráci s teroristickou organizací nepotvrdil. Úřady ale útok vyšetřují jako teroristický.

V pátek letěl z nigerijského Lagosu přes Amsterodam do  Detroitu. Nálož odpálil asi dvacet minut před přistáním ve chvíli, kdy letoun začal klesat.

Podle některých informací muž studoval na londýnské univerzitě, tamní policie údajně prohledala několik bytů v centru města.

Reklama

Výběr článků

Načítám